U Budvi: ODRZANA “PARADA PONOSA”

Uz velike mjere obezbjeđenja, napetu atmosferu zbog prisustva ekstremnih navijačkih grupa u srijedu je u Budvi održana prva Parada ponosa u organizaciji LGBT Forum „Progres“. Prije samog početka navijači su zasuli kamenicama demonstrante i pokušali da silom probiju policijski kordon.Najžeći obračun policije i navijačkih grupa uslijedio je u neposrednoj blizini lokala Hemingvej, u ulici koja se proteže od Starog grada prema budvanskom Sajmu. Za sada policija uspijeva da kontroliše situaciju, iako su prema učesnicima Parade, osim kamenica, poletjele i flaše.

– Povorka je prošetala. Činilo se u prvom trenutku da će situacija izmaći kontroli, međutim policija je odreagovala tako što je spriječila huligane da prekinu šetnju. Prema nama su letjele daske, kamenje, staklo..Sad je sve u redu, ostaje da vidimo što nas čeka kada budemo odlazili – kazao je za Portal Analitika direktor LGBT Forum Progresa Zdravko Cimbaljević, dok su ljudi koji su ga okruživali sve vrijeme negodovali skandirajući “ua” i pravili buku. Atmosfera je i prije početka bila veoma napeta, ispred hotela „Avala“ su stacionirane velike policijske snage zadužene za bezbjednost učesnika. Ispred policijskog kordona se nalazila velika grupa navijača koja je skandirala „Ubij, ubij pedera“, razvijen je i transparent na kojem piše: „Stop paradi srama, za zdravu Crnu Goru!“.Parada ponosa se prvi put organizuje ove godine u Crnoj Gori.
Nakon početnih sporadičnih izgreda i tuče, parada je krenula oko 12 i 20 i nakon dvadesetak minuta zuspješno okončana.
Držeći raširenu crnogorsku zastavu, Aleksandar Zeković, predstavnik LGBT Forum Progres, tokom kratkog obraćanja okupljenima posebno se zahvalio pripadnicima crnogorske policijie. “Svi koji su danas bili protiv ovoga danas stidjeće se kao što su se stidjeli zbog ponašanja devedestih godina”, rekao jeZeković.
U ime RAE populacije govorila je Biljana Alković koja je naglasila da će LGBT populacija imati njihovu podršku jer oni “znaju što znači biti diskriminisan u društvu”.
Tea Gorjanc Prelević, izvršna direkcija Akcije za ljudska prava (HRA) je pozdravila sve slobodne ljude u CG i one koji se bore “protiv mraka i neznanja”.
Učesnici prve Parade ponosa su istakli da je reakcija huligana “bila grozna” ali da su svi “ponosni što su uspjeli da se okupe i da je na taj način Crna Gora ipak uspjela da demonstrira slobodu okupljanja. (Portal Analitika)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje
Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje

Za kvalitetno i trajno rješenje erozije na Adi Bojani država Crna Gora ima stručno znanje, ali problem postaje komplikovan kada znanje zavisi isključivo od politike. To je “Vijestima” kazao profesor Mihailo

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

  Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak, u terminu od 08

U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE
U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj, Ardian Mavriq zakazao je za ponedjeljak, 27.06.2022. godine, u 11:00. časova, nastavak Druge sjednice Prvog redovnog zasijedanja, koja je sa radom počela 17. juna.

UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ
UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ

  Udruženje mladih umjetnika Crne Gore organizovaće u utorak 28. juna u muzeju Starog grada Ulcinj koncert poznatog crnogorskog gitarskog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića u pratnji Earpiece

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu