U Frankfurtu: „MONTEHESS“ OBJAVILO „ANTOLOGIJU MONTENEGRINU“

 

rifat-stankovicCrnogorsko udruženje građana „MONTEHESS“ iz Frankfurta u saradnji sa izdavačem Verlagom „A“ iz Offenbacha, predstavilo je u okviru ovogodišnjeg, 61. po redu, Sajma knjiga u Frankfurtu, svoju prvu publikaciju „Antologija Montenegrina“.

Na skoro 550 strana, dvadeset autora koji su mjestom rođenja ili porijeklom iz Crne Gore, ali žive i stvaraju u inostranstvu: od Toronta do Prištine. Prvi put u istoriji crnogorske književnosti objavljena je knjiga koja okuplja najznačajnije pjesnike i prozaiste kojima je odavno mjesto boravka van crnogorskih granica. U knjizi su zastupljeni: Avdija Avdić, Saladin Dino Burdžović, Marko Vešović, Veselin Gatalo, Dragoslav Dedović, Fehim Kajević, Jaho Kollari, Refik Ličina, Maja Perfiljeva, Ranko Radović, Nadija Rebronja, Ruždija Ruso Sejdović, Izet Ilja Sijarić, Safet Sijarić, Faiz Softić, Rifat Stanković, Ibrahim Hadžić, Ružica Cvetković-Pfeifer, Ranko Ćetković i Basri Čaprići.

Oni koji prate književnu periodiku primijetiće već po imenima autora da se radi o jednom krajnje reprezentativnom odabiru pisaca koji su poznati van granica Crne Gore, a moglo bi se reći i Evrope. Da napomenem da je Verlag „A“ poznat među čitaocima i autorima u Njemačkoj kao izdavač koji je objavio niz značajnih knjiga i publikacija za djecu i odrasle, neke na njemačkom ali većinu knjiga na jezicima koje govore ljudi iz bivše Jugoslavije.

Ideja o izdavanju ove antologije podržana je od svih, kako u Crnoj Gori tako i u dijaspori. Svi pisci su dobili jednak tretman u knjizi, na prilično jednakom broju strana i u poeziji i u prozi, predstavili su svoje stvaralaštvo na najbolji mogući način. Ova je knjiga od državnog značaja jer pisce, koji su hiljadama kilometara daleko od domovine i isto toliko godinama odvojeni od kulturnih dešavanja u matici, na neki transparentan način vraća u crnogorski kulturni život i milje i time ga još više i obogaćuje i oplemenjuje. Ovo je veliki povratak ovih istaknutih stvaralaca kući. Kući na kojoj su ulazna vrata za nerezidente bila u mnogo čemu zatvorena a u kulturi barem pritvorena.

Ovom knjigom MONTEHESS je otvorio širom vrata crnogorske kulture i mi želimo da ta vrata i dalje ostanu otvorena za sve one kojima je Crna Gora na srcu. Moram napomenuti i činjenicu da su finansijska sredstva za realizaciju projekta oko štampanja Antologije Montenegrina lako pronađena jer su svi kojima je ponuđeno sponzorstvo spoznali značaj ovog kulturnog projekta.

Etimologija nas uči da riječ antologija potiče od grčkih riječi anthos što znači cvijet i legein što u prevodu znači izabrati. I Antologija Montenegrina predstavlja posebno izabrana književna djela koja su sakupljena u jednu zbirku.

Promocije su osim u Frankfurtu održane i u Luksemburgu i Zagrebu. Antologija Montenegrina odlično je prihvaćena od čitalačke publike i oni koji su već imali prilike da je pročitaju ocijenili su je najvišim ocjenama. Nesporne su njene umjetničke vrijednosti, kao što je nesporna i njena književna i kulturna misija.

Antologija će pronaći svoje čitaoce i ovdje, u matici Crnoj Gori, a Udruženje građana MONTEHESS na čijem je čelu Ulcinjanin Rifat Stanković nastaviće i dalje da okuplja iseljenike iz Crne Gore kako kulturnim, humanitarnim ili bilo kojim drugim dobrim povodom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine