U okviru IPA Crna Gora – Kosovo 2014-2020: Studijska posjeta novinara korisnicima projekata

Zajednički tehnički sekretarijat Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija i Crna Gora – Kosovo organizovao je studijsku posjetu za novinare iz crnogorskih medija, tokom koje su posjetili više korisnika projekata sa sjevera Crne Gore koji su podržani kroz IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

Novinari su imali priliku da dobiju informacije o rezultatima projekata koje su ostvarili korisnici iz Gusinja, Plava i Andrijevice.

Gusinje

Tokom boravka u Gusinju, novinari su imali priliku da obiđu novi turistički info centar na ulazu u Gusinje, koji je izgrađen i opremljen u sklopu projekta ‘Kulturno nasljeđe – blago prekograničnog regiona’.

„Na ovom punktu posjetioci će moći da dobiju sve informacije o turističkoj ponudi naše opštine. Pored toga, sredstva smo iskoristili i da nabavimo interaktivni displej, koji se sada nalazi ispred Turističke organizacije Gusinja, a sadrži informacije o uslugama, prirodnim potencijalima i kulturnoj ponudi“, kaže Semih Redžepagić iz Opštine Gusinje.

Osim ovog projekta, na teritoriji opštine Gusinje nedavno su realizovana još dva projekta koja su podržana kroz IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020, i to ’Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima’ i ‘Prokletije – izvrsna outdoor ponuda’. Oba su bila usmjerena na jačanje turističke ponude ove sjeverne opštine, uključujući kapacitete Turističke organizacije Gusinje.

„U okviru projekta Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima, nabavili smo vrijednu opremu, poput multifunkcionalnog štampača, projektora i izložbenih polica. Posebno ističem nabavku audio uređaja, koji omogućavaju turistima da samostalno obilaze turističke atrakcije na teritoriji Gusinja, uz mogućnost izbora sadržaja na tri jezika – engleskom, francuskom i njemačkom. Pored dobro poznatih Alipašinih izvora, tu si i druge kulturne atrakcije, kao što je ulica u kojoj se nalaze Vezirova džamija, katolička crkva Sveti Anton i pravoslavna crkva Svetog Đorđa, što govori o multukulturnom karakteru našeg grada“, ističe direktor Turističke organizacije Gusinja Irfan Radončić.

Dodaje da turistička ponuda uključuje i različite kulturne manifestacije, a većina njih se održava u sklopu tradicionalnog ‘Gusinjskog ljeta’, koje ove godine počinje 10. jula i traje do 20. avgusta, kada očekuju i veliki broj posjetilaca iz dijaspore. Kada su u pitanju sportske manifestacije, posebno izdvaja triatlon od Plava do Gusinja, koji obuhvata plivanje u Plavskom jezeru u dužini od 750 m, vožnju bicikla od 20 km i trčanje u dužini od 5 km. Tu je i takmičenje ‘Skyrunning’, koje uključuje trčanje uz i niz obronke Prokletija.  

Da bi projekti u Gusinju zaživjeli, potrebna je i podrška sa najvišeg nivoa.

„Opština Gusinje je prepoznala turizam i poljoprivredu kao strateške grane razvoja opštine. Raspolažemo velikim prirodnim potencijalima, a na nama je da uz podršku države to valorizujemo na pravi način. U tom smislu, posebno su nam značajni projekti prekogranične saradnje, pomoću kojih unapređujemo kapacitete opštine Gusinje. Trenutno realizujemo projekat projekta ‘Kulturno nasljeđe – blago prekograničnog regiona’ u partnerstvu sa Opštinom Peć, kojim nastojimo da obogatimo turističku ponudu, budući da je naša opština sve privlačnija turistima iz svih krajeva svijeta“, kaže predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić.

Plav

Efikasno upravljanje otpadom i njegovo korišćenje kao značajnog resursa bilo je u fokusu projekta ‘Prekogranične zajedničke inicijative za bolje upravljanje otpadom’. Projekat je realizovalo preduzeće Komunalne djelatnosti Plav u partnerstvu sa Regionalnim preduzećem za upravljanje otpadom ‘Čabrati’ iz Đakovice. Zahvaljujući ovom prekograničnom projektu, u ove dvije opštine uspostavljen je sistem selektivnog sakupljanja i tretmana komunalnog otpada, pa se sada otpad razdvaja na suvu i mokru frakciju.

„Kroz projekat smo nabavili vrijednu opremu – transportnu traku dužine 10 metara, dvije vertikalne prese, kao i kontejnere, korpe i plastične kante. Ovdje se vrši presovanje, a zatim i baliranje kartona. S  ponosom ističem da smo prvo preduzeće u Crnoj Gori koje je uspostavilo sistem prodaje otpada“, kaže Ervin Tošić iz preduzeća Komunalne djelatnosti Plav.

Sistem za sakupljanje, obrada i odvoženje otpada funkcioniše veoma dobro.

„U gradu smo na više lokacija postavili korpe za odvajanje kartona i najlona, posebno ispred marketa i hipermarketa, odakle dolazi i najviše sirovina. Nakon presovanja i baliranja, karton i najlon se odvoze specijalnim vozilima do kupca. U narednom periodu želimo da promovišemo odvajanje kartona i najlona, ne samo u urbanom području Plava, već i u seoskim područjima.“, navodi Tošić.

Takođe, Komunalno preduzeće je vršilo edukaciju lokalnog stanovništva, uključujući djecu, kako bi podigli njihova svijest o značaju pravilnog odlaganja otpada za zaštitu životne sredine.

Andrijevica

Opština Andrijevica sprovodi projekat ‘Turistički habovi za bolju turističku ponudu u manje razvijenim planinskim predjelima’ u partnerstvu sa Opštinom Dečana i Aplinističkom organizacijom „Shkelzen Haradinaj“. Ovim projektom dvije opštine žele da razviju turističku ponudu usmjerene na promociju kulture i prirode ovog prekograničnog područja. Između ostalog, kroz projekat je obnovljen i opremljen Planinarski dom Krivi do na Bjelasici, u koji planinari sada rado svraćaju kako bi napravili predah od istraživanja impresivnih planinskih predjela.

„Lokacija planinarskog doma je idealna za ljubitelje prirode, jer se nalazi u neposrednoj blizini Bjelasice. Na vama je da birate, da li ćete se spustiti do Pešića jezera ili Biogradske gore, popeti se do vrhova Zekova glava ili Crna glava, voziti bicikl do Trešnjevika ili pješačiti do prelijepe Jelovice“, kaže Miodrag Ivanović, menadžer projekta.

U Planinarski dom dolaze gosti iz svih krajeva svijeta, uključujući iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovačke, Izraela, kao i iz regiona i naše zemlje.

„Oni dolaze ovdje da uživaju u miru, daleko od gradske vreve. Umjesto budilnika ili tramvaja, ujutru vas budi cvrkut ptica ili čaktar ovaca. Osim toga, ono u čemu ti ljudi posebno uživaju jeste tradicionalna hrana, koju ovdje nema šta da zagadi. Tu je domaća jagnjetina, mliječni proizvodi, razne vrste pita, zelje koje se bere po livadi, kukuruz, kačamak, specijalitet jardum, kao i kristalno čista voda“, ističe Ivanović, i dodaje da „ko jednom dođe ovdje, uvijek će se vraćati“.

„Cilj nam je da svaki euro koji se zaradi od funkcionisanja ovog objekta ide u razvoj ove sredine. Želimo da podržimo stočare koji izdižu stoku i tako  čuvaju naše katune. Ovo će zasigurno biti zamajac koji će pokrenuti ovaj kraj“, zaključuje Ivanović.

Osim planinarskog doma, kroz projekat je postavljena i odgovarajuća signalizacija na više pješačkih i biciklističkih staza, kao i staza za hodanje na skijama, čime je upotpunjena turistička ponuda opštine Andrijevica. Takođe, sprovedeni su intervjui sa preko 50 porodica kako bi se procijenili njihovi kapaciteti za seoski turizam.

„Ovaj kraj je možda ostao bez ljudi, ali nije ostao bez prelijepih predjela. Turizam i poljoprivreda treba da budu strateška grana razvoja Andijevice, jer su potencijali u toj oblasti ogromni. Ovaj projekat je donio velike koristi lokalnom stanovništvu, pa će nastavak započetih aktivnosti sigurno doprinijeti boljem kvalitetu života u našoj opštini“, kaže Vesko Raketić, potpredsjednik opštine Andrijevica.

U Opštini smatraju da je ovaj projekat veoma značajan kako za Andrijevicu tako i za cijelu Crnu Goru.

„Ovaj projekat nam pomaže da razvijemo turističku ponudu naše opštine, koja obiluje prirodnim ljepotama, posebno duž transverzale od Komova do Bjelasice. Vjerujemo da će se uspostavljanjem saradnje između Andrijevice i Dečana razviti zajednička turistička ponuda, pa će i planinarski domovi u obje opštine turističke ponude biti valorizovani na pravi način“, dodaje Miloš Čukić, menadžer Opštine Andrijevica.

Katunska naselja na području Bjelasice, Komova i Prokletija ima velike potencijale za razvoj turizma, no mali broj njih nudi turističke usluge. To je prepoznala Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, koja sprovodi projekat ‘Katuni – nova turistička ponuda Kosova i Crne Gore’, u saradnji sa opštinom Istok na Kosovu. Ovim projektom žele da poboljšaju uslove i infrastrukturu u katunima kako bi podigli svijest među stočarima i pomogli im da se bave turizmom.

„Tokom projekta smo prvo obišli i popisali katune, te mapirali potrebe koje imaju. Nakon toga smo raspisali javni poziv za dodjelu solarnih sistema, kroz koji je podržano 50 domaćinstava sa ovog područja, čime smo im omogućili da unaprijede uslove za život, poljoprivrednu proizvodnju i kapacitete za pružanje turističkih usluga u svojim katunima“, ističe Dalibor Šekularac iz Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Jedno od domaćinstava koje je podržano kroz ovaj projekat je i porodica Asanović, koja je pored solarnih panela dobila i drvenu nadstrešnicu sa klupama i stolom, dok je u blizini imanja napravljen i prostor za kampovanje.

„Mi smo početnici u turizmu, ali vjerujemo da će ovo vrlo brzo da zaživi. Ovdje svakodnevno prođe na desetine turista. Nudimo im dobrodošlicu i domaće proizvode, kao što su pite, krofne, priganice, kačamak, sir, skorup. Sve je prirodno, iz naše bašte, ništa se ne kupuje“, ističe Mileta Asanović, čije se imanje nalazi na skoro 1800 m nadmorske visine i gleda na jedan od vrhova Komova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna

Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA
Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Miroslavu Baletiću (50) iz Podgorice u petak je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, potvrđeno je Pobjedi nezvanično.

Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA
Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA

Još samo 3 dana 499 euro Uzimaš sve unutrar sobe.   +382 69 154180 Hotel Mediteran – Ulcinj