UBH: MONITORING DIVLJIH VODENIH PTICA I NA SASKOM JEZERU

 

Liqeni i Shasit, Sasko jezeroUprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u kontinuitetu prati situaciju po pitanju bolesti ptičijeg gripa (avijarne influence) i u skladu sa analizom rizika, preduzima sve preventivne mjere kako bi se smanjila mogućnost od unošenja bolesti u Crnu Goru.

Do danas nije potvrđen ni jedan slučaj avijarne influence kod domaće živine na teritoriji Crne Gore, ali širenje ove bolesti na evropskom kontinentu, posebno pojava slučajeva u Sloveniji i Hrvatskojrazlog je za pojačanu pažnju. Stoga Uprava podsjeća držaoca živine, kaveznih i drugih ptica na mjere i preporuke koje treba da preduzimaju kako bi se rizik od eventualne pojave bolesti sveo na minimum.

Već duži niz godina, iz agrobudžeta se finansira monitoring prisustva virusa avijarne influence kod domaće živine, kako bi se pratilo stanje i blagovremeno otkrila eventualna pojava bolesti kod domaće živine – prvenstveno koka nosilja.

Istovremeno, sprovodi se i monitoring vodenih divljih ptica – najveći broj uzoraka sa područja Skadarskog i Šaskog jezera. Ispitivanja se sprovode tokom oktobra/decembra svake godine, neposredno nakon migratornog talasa ptica preko teritorije Crne Gore u pravcu juga. Osnovni cilj ispitivanja je utvrđivanje eventulanog prisustva virusa avijarne influence na teritoriji Crne Gore nakon „preleta“ velikog broja migratornih ptica tokom jesenje migratorne sezone, imajući u vidu povećani rizik od unošenja virusa tokom ovog perioda.

Takođe, u slučaju sumnje, vrši se uzorkovanje i dijagnostičko ispitivanje radi potvrđivanja odnosno isključivanja bolesti.

U slučaju pojave bolesti usmrćuje se sva živina na zaraženoj farmi i uništavaju se svi proizvodi koji potiču od zaražene živine i preduzimaju druge mjere u skladu sa propisima kako bi se rizik od širenja bolesti sveo na minimum.

U slučaju bilo kakvih promjena zdravstvenog stanja u jatu živine ili primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica odmah kontaktirati najbližu veterinarsku ambulantu ili veterinarskog inspektora.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine

Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“
Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“

  Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim Sars marketima. Akcija na istaknute proizvode važi od 20.03. DO ISTEKA ZALIHA! Besplatna dostava na kućnu adresu:

Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru
Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije ,,Bank of America“ (BofA), odnosno direktorima za tržišta

Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU
Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su rasvijetlili dva slučaja obijanja u Pašinoj džamiji i lišili slobode E.Š. (34) iz Republike Albanije, saopšteno je iz Uprave policije. Kako se navodi, osumnjičenom

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i