Udruženje “Roditelji“: U DRUGOM POLUGODIŠTU ČASOVI DA TRAJU 30 MINUTA

Udruženje “Roditelji” uputilo je dopis Institutu za javno zdravlje da školski čas od početka drugog polugodišta traje 30 minuta, dok će stav Instituta za javno zdravlje po ovom pitanju biti poznat nakon praznika.

Unija srednjoškolaca Crne Gore je u u protekla tri dana sprovela istraživanje o stavovima učenika/ca po pitanju trajanja časova u drugom polugodištu.

Kako su naveli, u istraživanju je učestovalo preko 30% ukupnog broja srednjoškolaca/ki u Crnoj Gori.

Od  njih 7752, čak 93% (7214 učenika/ca) smatraju da časovi i dalje treba da traju 30 minuta.

“Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, koja će po riječima struke u narednom periodu biti i gora, ne vidimo prostora za dodatno izlaganje djece riziku usljed boravka u školi. Pored toga, treba uzeti u ozbir da je preporuka IJZCG još od početka školske godine da djeca preko 2h ne bi trebala da budu sa maskama, pa vraćanje u normalu u ovom periodu može biti preveliko opterećenje za učenike/ce”, navode u saopštenju.

Obrazlažući svoje stavove, srednjoškolci/ke navode i da će biti problem da se naviknu da toliko budu na nastavi, nakon ovoliko dugog vremena „vanrednog rada“, dok eventualno uvođenje časova od 45 minuta ne bi bilo loše, ali tek od naredne školske godine.

“Još jednu važnu stvar bi trebalo napomenuti, a to je da uskoro treba da počne i priprema za maturske i stručne ispite, za koje, podsjećamo i dalje nemamo informacije na koji način će biti organizovani, ali imamo obećanja od strane Ministarstva PNKS da će se uskoro biti informacija. UNSCG je slušajući stavove srednjoškolaca uputila preporuke Ministarstvu da se gradivo koje je obrađivano online redukuje, ali i da priprema za ispite u što kraćem roku bude dostupna učenicima.

Na kraju, nadamo se da će Radne grupa za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa u periodu trajanja pandemije COVID-19 imati uskoro sastanak na kojem će biti razmotreni svi zahtjevi, da bi na vrijeme imali model nastave koji će zadovoljiti sve aktere, kako učenike, tako i nastavnike i roditelje”, naveli su u saopštenju.

 

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Predsjednica Kosova Osmani Sadriu: U ULCINJU SE OSJEĆAMO KAO U SVOJOJ KUĆI
Predsjednica Kosova Osmani Sadriu: U ULCINJU SE OSJEĆAMO KAO U SVOJOJ KUĆI

“U Ulcinju se osjećamo kao u svojoj kući. Zahvaljujem svima koji su 1999. godine otvorili svoje kuća i svoja srca za prognanike sa Kosova“, izjavila je predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani Sadriu.

Ulcinj: DOLAZAK NAJAVIO NJEMAČKI LANAC SUPERMARKETA
Ulcinj: DOLAZAK NAJAVIO NJEMAČKI LANAC SUPERMARKETA

Poznati njemački trgovački lanac “Lidl” zainteresovan je da otvori prodajni objekat u Ulcinju, saznaje Portal Ul-info. Tim povodom čelnici te kompanije su razgovarali sa predsjednikom Opštine Ulcinj Omerom

CEKUM: OBJAVLJENA ANTOLOGIJA KRATKE PROZE ALBANSKIH PISACA CRNE GORE
CEKUM: OBJAVLJENA ANTOLOGIJA KRATKE PROZE ALBANSKIH PISACA CRNE GORE

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore ovih dana objavljena je Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore pod naslovom „Svi naši“. Riječ je o dvojezičnom

Specijalno za ljubitelje horora! Zabavi se uz ZOMBIE APOCALYPSE i iskoristi BONUS BUY OPCIJU!!!
Specijalno za ljubitelje horora! Zabavi se uz ZOMBIE APOCALYPSE i iskoristi BONUS BUY OPCIJU!!!

Iskoristi šansu i uživaj u horror slot spektaklu ekskluzivno u Meridianu! Moćna zabava stiže uz Zombie Apocalypse! Ako volite hororslotove, ako ste uživali u filmovima i serijama o čuvenim zombijima, bićete

RYCO: I SREDNJA ŠKOLA U ULCINJU MEĐU NAGRAĐENIMA
RYCO: I SREDNJA ŠKOLA U ULCINJU MEĐU NAGRAĐENIMA

U organizaciji lokalne RYCO kancelarije u Evropskoj kući, je u utorak održan događaj kojim je najavljen početak implementacije nagrađenih projektnih ideja u okviru drugog kruga RYCO programa školskih razmjena