Ugljen-monoksid i pušenje – sve što treba da znate

Bilo da ste pušač ili ne sigurno ste čuli da je ugljen-monoksid (CO), pored katrana, jedno od najštetnijih jedinjenja u cigareti.

Ovako rečeno, može se pomisliti da je CO prirodni sastojak cigarete, odnosno duvana. Međutim, CO se ne nalazi prirodno ni u cigareti ni u duvanu, niti se naknadno dodaje. On se, zapravo, oslobađa u duvanskom dimu tek kada se cigareta zapali.

Ugljen-monoksid je otrovni gas bez boje i mirisa. Upravo to što se ne može registrovati čulima ga čini izuzetno opasnim. Nastaje nepotpunim sagorijevanjem bilo koje materije pa su tako, pored duvanskog dima, poznati izvori CO izduvni gasovi iz automobila, plinskih peći, peći na drva i grijača.

Dakle, CO se ne dodaje duvanu, već nastaje nepotpunim sagorijevanjem duvana. Ovo se dešava kada je prisutno premalo kiseonika da bi se sav ugljenik u duvanu pretvorio u, relativno bezopasan, ugljen-dioksid.

„Pušači unose velike količine ugljen-monoksida. Dim cigarete sadrži oko 4% CO, ali zbog povremene izloženosti i razređenosti udahnutog dima, količina koja biva apsorbovana u organizmu iznosi 0.04%. Nivo CO u krvi kod pušača koji puše 20 cigareta dnevno iznosi 5-6%, a pri pušenju do 40 cigareta dnevno i do 9%. Zanimljivo je da nepušači koji osam sati provedu u prostorijama u kojima se puši, unesu istu količinu CO kao da su popušili pet cigareta“, kaže dr Tatjana Mladenovic, specijalista medicine rada.

Pri izloženosti niskim koncentracijama, koje nastaju usljed pušenja, javlja se opšta slabost i malaksalost, vrtoglavica, glavobolja, dispneja, lupanje srca, pospanost, slabost u nogama… Pri višim koncentracijama, koje nastaju usljed izloženosti izduvnim gasova iz automobila u zatvorenom prostoru, javlja se razdražljivost, slabost rasuđivanja, manijakalna ili delirantna stanja, inkoordinacija pokreta… izrazita mišićna slabost pri još očuvanoj svijesti onemogućava zatrovanom da sebi pruži pomoć, da ustane i izađe na vazduh.

Doktorka navodi da teški oblici trovanja ugljen-monoksidom mogu biti praćeni hemolitičkom anemijom i trombocitopenijom, a da je antidot kiseonik.

Iz svog dugogodišnjeg iskustva dr Tatjana Mladenovic ističe da se susretala sa brojnim slučajevima trovanja ugljen-monoksidom, koji su se na sreću završavali oporavkom uz primjenjenu adekvatnu terapiju. Iako je svima njima u periodu oporavka savjetovano da ostave pušenje, nažalost većina se nije odlučila za taj korak.

„Te pušače koji ipak nisu spremni da se odreknu ove loše navike treba informisati o naučno dokazano manje štetnim alternativama poput uređaja zasnovanih na tehnologiji zagrijavanja, a ne sagorijevanja duvana, koji emituju u prosjeku 98% manje ugljen-monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete“, kaže dr Mladenović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA
Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi oko sedam hiljada gostiju, što znači da se i krajem septembra nastavlja veoma dobra posjeta. A ona će, izvjesno je, potrajati, jer će, kako saznajemo, veliki hoteli,

Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU
Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU

U prethodnom periodu Crna Gora je uz pomoć evropskih partnera i nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori, unaprijedila život romske populacije, smanjivala društveni jaz u crnogorskom društvu,

Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA
Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA

Popisne komisije danas su raspisale Javni oglas za instruktore i popisivače koji će učestvovati u “Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine”. Javni oglas traje deset dana od dana objavljivanja

Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA
Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA

U hotelu “Plaza” u petak je održana Info sesija u cilju unaprijeđenja znanja u oblasti rodno senzitivnog nasilja i sprovođenja mjera bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema za elektronski nadzor

Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA
Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu