Uković: TRETIRAJU NAS KAO GRAĐANE DRUGOG REDA

Zaštita ljudskih i manjinskih prava,  jedan je od osnovnih postulata svake države koja je demokratski uređena. Nažalost primjetan je inertan odnos aktuelne lokalne vlasti kada su u pitanju demokratski principi i prava manjisnkih zajednica. Stepen ostvarivanja demokratskih principa u praksi je mjera demokratičnosti svake države i  parametarkojim se obezbedjuje progresivnost institucija.

Zaštitu ljudskih i manjinskih prava bez diskriminacije po bilo kom osnovu, bez dvostrukih aršina očekuju svi građani, ali i Evropska Unija, jer pretendujemo da jednog dana budemo članica EU. Mnogo je preduslova koje Crna Gora  treba da ispuni iz oblasti ljudskih i manjinskih prava, a koje su ključne  iz oblasti iz Poglavlja 23 i 24.

Član 79, alineja 10 Ustava Crne Gore,  kao najveći pravni akt, obavezujući je za sve institucije i odnosi se na srazmjernu zastupljenost u organima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave, javnim preduzećima, institucijama…

Statut Opštine Ulcinj u članu 15 jamči: Srazmjernu zastupljenost u organima lokalne samouprave, javnim preduzećima… a nas nigdje nema, nema nas u organima lokalne uprave, javnim preduzećima… I kao takvi svojim postupcima, svrastavaju nas u građane drugog reda i to ne može niko osporiti, to se drugim riječima zove javna diskriminacija.

U opštini Ulcinj postoje  KANCELARIJA ZA MEĐUNARODNE PROJEKTE i KANCELARIJU ZA PREVENCIJU NARKOMANIJE. Ne bih da umanjim značaj bilo koje kancelarije, ali je nedopustivo da nemamo kancelariju za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kancelariju za mlade, kancelariju za odnose sa NVO.

Opština Ulcinj, kao i sva lokalna javna preduzeća: vatrogasna služba, parking servis, komunalna policija… nemaju među zapošljenima pripadnike vunerabilnih zajednica, čime se jasno krši  Statut opštine Ulcinj član 15.  Princip afirmativne akcije, u praksi se ne primjenjuje, a to je takođe dio demokratskih principa, koje prepoznaje i naše domaće zakonodavstvo.

Akcioni planovi i strategije su posebna priča. Deklarativno postoje, ali u praksi kao da ih nema i to je najbolji dokaz, demokratičnosti i poštovanja odluka koje donosi Skupština Opštine Ulcinj. Isto tako to je najbolji dokaz kako se lokalna vlast odnosi prema odlukama, akcionim planovima, strategijama,koje usvaja, ali ih ne implementira u praksi.

Osnov egzistencije svakog čovjeka je ekonomska održivost , nažalost pripadnici vunerabilnih zajednica u Ulcinju prinuđeni su da rade najteže fizičke poslove kako bi opstali i koji su rezervisani uglavnom za njih. Drugi izbor im je da napuste svoja ognjišta i odlaze iz Crne Gore. Pozivam Izvršnu vlast u lokalnoj upravi opštine Ulcinj da pokažu malo više senzibiliteta prema našoj zajednici, jer nismo ničim zaslužili da nas bilo ko dovede u položaj građana drugog reda.

Pored svih problema na koje smo ukazali i ukazujemo, niko od nadležnih se ne oglašava. Donosioci odluka uglavnom žmure na probleme sa kojima se mi suočavamo i onda nas po automatizmu dovode u neravnopravan položaj u odnosu na druge zajednice, jednostavno nas ignorišu.

Djelotvorno učešće pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u javnom životu Crne Gore jedan je od najvažnijih segmenata demokratskih procesa i uslova za prijem u članstvu EU. Apelujemo na donosioce odluka da poštuju i implementiraju u praksi Ustav Crne Gore i Statut Opštine Ulcinj.

Izvršni direktor NVO “Info Portal MNE” Enes Uković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040