Ulcinj i vode: NAŠ NAJVEĆI RESURS KOJI OLAKO TROŠIMO

 

 

Svaki peti stanovnik svijeta nema pristup zdravoj vodi za piće, a čak oko 40 odsto ljudi na Zemlji sada nema dovoljno vode za odgovarajuće sanitarne i higijenskepotrebe. Do 2050. godine nestašica vode će ugrožavati gotovo polovinu stanovništva naše planete, procjenjuju eksperti Ujedinjenih nacija.

 

Istovremeno, voda je najveći resurs opštine Ulcinj, grad se pretežno graniči sa vodom, slanom ili slatkom svejedno, po vodi se i u svijetu prepoznaje, voda je svakako najprisutnija riječ u našem rječniku.

 

Vjeruje se da je prvi zaštitnik Ulcinja bio Bindi (Bindus), ilirski bog mora i voda.

 

Voda je izvor života, iz nje se sve stvara, naš grad je na njoj nastao, i zato bi trebalo da, bar na trenutak,razmislimo o vodi koju tako nemilice trošimo i zagađujemo. Jer, narodi koji su shvatili važnost vode i mora i odazvali se njegovom zovu, naglo su se razvijali bez obzira na eventualno siromaštvo zemlje, a ko je zapuštao more i njegove prednosti, nazadovao je. S pravom se kaže da je jedinica površine mora jednako izdašna kao i jedinica površine plodnog tla, pa ne začuđuje što većina stanovnika i država na Mediteranu nalaze svoje žarište i središte života upravo na obalama Sredozemlja.

 

I u ovom gradu sve što je donosilo i donosi prosperitet njegovim žiteljima ima veze sa vodom: i pomorstvo, i turizam, i poljoprivreda, i Solana, i ribolov. Dakle, i more i Bojana, i Vladimirska i Međurečka rijeka, i jezera naša, polja su koja se žanju, a ne siju, putevi su koje nijesmo gradili, niti ih znamo održavati, golem i nepresušan izvor topline, neiscrpan rudnik, veliko odmaralište, prostor za zabavu i zadovoljstvo. Zato se može ustvrditi da je ovo zaista jedinstven prirodni ambijent, koji treba biti maksimalno očuvan.

 

Da li je to ovdje slučaj? Treba samo prošetati po Velikoj plazi pa vidjeti tone ambalaže koju je more izbacilo, tačnije vratilo nam sav taj otpad, kanalizacija se redovno ispušta u more, a Bojana, je još od devedesetih, ranjena rijeka. I da se ne govori o tome koliko je izvora zatrpano ili se za njih više ništa ne zna.

 

Dakle, imam utisak da je, na svoju štetu, Ulcinj okrenuo “leđa vodi. Njegovi trenutni stanovnici očito nijesu svjesni prednosti koje donosi (i koje će tek donositi!) ovaj resurs, pa sve čine, u svom neznanju i gramzljivosti, da narednim generacijama otežaju život.

 

I čine veliki grijeh: remete red na Zemlji i dovode sebe u još težu materjalnu situaciju. Jer, ovaj božanski prostor je divan i život u njemu, ako se traži mir, čini pravda i malo želi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula, Gač,

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa 5€ bonusa i čak 200 besplatnih

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri