Ulcinj: Policajac zlostavljao građanina

Građanin P.K. iz Ulcinja obratio se građanskom nadzoru policije pritužbom zato što ga je policijski službenik C.L. 10. avgusta 2022. godine istukao u policijskoj stanici, jer mu se navodno obraćao povišenim tonom. P.K. je u službene prostorije policije doveden zbog učešća u tuči sa dvojicom stranih državljana. U prilogu pritužbe dostavio je prateću ljekarsku dokumentaciju, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da je policijski službenik Odjeljenja bezbjednosti (OB) Ulcinj C.L. neprofesionalno i protivzakonito postupao prema pomenutom P.K.

“Uprava policije je informisala Savjet da je navedenog dana ispred zgrade OB Ulcinj, došlo do narušavanja javnog reda i mira tučom kada je došlo do fizičkog obračuna između P.K. i dvojice stranih državljana. Učesnici tuče dovedeni su u stanicu policije a prema P.K. primjenili su i sredstva prinude – fizičku snagu, jer se oglušio izdatom naređenju policijskog službenika da prestane sa tučom na način što je nastavio fizički napadati druge učesnike”, navodi se u saopštenju.

Nakon dovođenja u prostorije Stanice policije OB Ulcinj imenovani je odveden u jedinicu hitne medicinske pomoći zbog zadobijenih povreda u tuči, o čemu je sačinjen izvještaj Ijekara, a nakon prikupljanja potrebnih obavještenja u vezi predmetnog događaja lišen je slobode na osnovu člana 166 stav 1 tačka 3 Zakona o prekršajima, zbog počinjenog prekršaja iz člana 10 stav 2 Zakona o JRM i u zakonskom roku uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sproveden u Sud za prekršaje Budva, Odjeljenje u Ulcinju.

“Iz Uprave policije je Savjetu još saopšteno da su policijski službenici sačinili službenu zabilješku i izvještaj o upotrebi sredstava prinude i isti dostavili komandiru Stanice policije, koji je dao mišljenje o opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i isti proslijedio direktoru Uprave policije koji je ocjenio kao opravdanu, zakonitu i u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima”, kazali su u saopštenju.

P.K. je 12. avgusta 2022. godine, podnio pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije i usmenu krivičnu prijavu zbog zlostavljanja neposredno u stanici policije protiv policajca C.L. koji ga je dok je sjedio u prostorijama dežurne službe, udario više puta zatvorenim šakama u predjelu glave i tijela.

“Savjet je povodom ovog slučaja istakao i pohvalio profesionalan i odgovoran pristup načelnika OB Ulcinj Arbena Taganija koji se odlučno i objektivno odnio prema navodima o zlostavljanju”, ističe se u saopštenju.

Takođe, Savjet je odlučio da, i po zaključenju, nastavi da prati dalji tok ovog slučaja u sklopu svog programa Monitoring sankcionisanja zlostavljanja.

“S tim u vezi, Savjet se kod ODT u Ulcinju interesovao za status ovog predmeta a direktoru Uprave policije je uputio preporuku da se policijski službenik privremeno udalji iz službe do okončanja postupka”, navodi se u saopštenju.

ODT u Ulcinju povratno je informisalo Savjet da je nakon završenog izviđaja podnijelo optužni prijedlog Osnovnom sudu u Ulcinju protiv policijskog službenika C.L. zbog krivičnog djela Zlostavljanje iz člana 166 stan 2 Krivičnog zakonika.

“Savjet je ocijenio da je od posebne važnosti da policijski službenici koji se dovode u vezi sa zlostavljanjem nemaju dalji kontakt, komunikaciju i neposrednu primjenu ovlašćenja prema građanima”, zaključuje se u saopštenju.

(CDM)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

I.Gudelj: ULCINJSKI MUNDIJAL PRIJATELJSTVA SE ČEKA KAO OLIMPIJSKE IGRE
I.Gudelj: ULCINJSKI MUNDIJAL PRIJATELJSTVA SE ČEKA KAO OLIMPIJSKE IGRE

Ulcinjski mundijal prijateljstva jedinstvena je manifestacija u regiji. Nastao je kao ideja nekolicine entuzijasta i sportskih fanatika. Želja je bila da se u ovom malom gradu okupe nogometne zvijezde

Skupština Crne Gore: Poslanici podržali rebalans budžeta i zaduženje
Skupština Crne Gore: Poslanici podržali rebalans budžeta i zaduženje

Crnogorski parlamentusvojio je izmjene Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. Za usvajanje ovogodišnjeg rebalansa glasala su 43 poslanika za, 14 protiv, dok uzdržanih nije bilo. Većinom glasova svih poslanika

Birn.me: Povoljna klima i niže cijene sele Njemce u Ulcinj
Birn.me: Povoljna klima i niže cijene sele Njemce u Ulcinj

Nakon što je završio radne obaveze u svom stanu u centru Ulcinja, programer Stefan Eichler se spremao da ostatak dana provede na Velikoj plaži. Prije odlaska na plažu, Eichler je dogovarao večernji izlazak

Taekwondo Ulcinj: TRI MEDALJE NA BALKANSKOM PRVENSTVU
Taekwondo Ulcinj: TRI MEDALJE NA BALKANSKOM PRVENSTVU

Tokom proteklog vikenda, 24-25.11.2023.god. u Sarajevu je održano Balkansko prvenstvo u olimpijskom sportu taekwondo. Ovo prvenstvo okupilo je preko 1.200 sportista iz 13 balkanskih zemalja. U sastavu

Počeo Mundijal prijateljstva: ULCINJ JE DANAS PRIJESTONICA SPORTA EX-YU
Počeo Mundijal prijateljstva: ULCINJ JE DANAS PRIJESTONICA SPORTA EX-YU

Ulcinj je danas prijestonica sporta bivše Jugoslavije! U “Ulcinjskom Mundijalu prijateljstva” svi su pobjednici. Još jednom svjedočimo da sport spaja ljude. U Ulcinju se danas, na Pristanu,