Ulcinj: Policajac zlostavljao građanina

Građanin P.K. iz Ulcinja obratio se građanskom nadzoru policije pritužbom zato što ga je policijski službenik C.L. 10. avgusta 2022. godine istukao u policijskoj stanici, jer mu se navodno obraćao povišenim tonom. P.K. je u službene prostorije policije doveden zbog učešća u tuči sa dvojicom stranih državljana. U prilogu pritužbe dostavio je prateću ljekarsku dokumentaciju, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da je policijski službenik Odjeljenja bezbjednosti (OB) Ulcinj C.L. neprofesionalno i protivzakonito postupao prema pomenutom P.K.

“Uprava policije je informisala Savjet da je navedenog dana ispred zgrade OB Ulcinj, došlo do narušavanja javnog reda i mira tučom kada je došlo do fizičkog obračuna između P.K. i dvojice stranih državljana. Učesnici tuče dovedeni su u stanicu policije a prema P.K. primjenili su i sredstva prinude – fizičku snagu, jer se oglušio izdatom naređenju policijskog službenika da prestane sa tučom na način što je nastavio fizički napadati druge učesnike”, navodi se u saopštenju.

Nakon dovođenja u prostorije Stanice policije OB Ulcinj imenovani je odveden u jedinicu hitne medicinske pomoći zbog zadobijenih povreda u tuči, o čemu je sačinjen izvještaj Ijekara, a nakon prikupljanja potrebnih obavještenja u vezi predmetnog događaja lišen je slobode na osnovu člana 166 stav 1 tačka 3 Zakona o prekršajima, zbog počinjenog prekršaja iz člana 10 stav 2 Zakona o JRM i u zakonskom roku uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sproveden u Sud za prekršaje Budva, Odjeljenje u Ulcinju.

“Iz Uprave policije je Savjetu još saopšteno da su policijski službenici sačinili službenu zabilješku i izvještaj o upotrebi sredstava prinude i isti dostavili komandiru Stanice policije, koji je dao mišljenje o opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i isti proslijedio direktoru Uprave policije koji je ocjenio kao opravdanu, zakonitu i u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima”, kazali su u saopštenju.

P.K. je 12. avgusta 2022. godine, podnio pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije i usmenu krivičnu prijavu zbog zlostavljanja neposredno u stanici policije protiv policajca C.L. koji ga je dok je sjedio u prostorijama dežurne službe, udario više puta zatvorenim šakama u predjelu glave i tijela.

“Savjet je povodom ovog slučaja istakao i pohvalio profesionalan i odgovoran pristup načelnika OB Ulcinj Arbena Taganija koji se odlučno i objektivno odnio prema navodima o zlostavljanju”, ističe se u saopštenju.

Takođe, Savjet je odlučio da, i po zaključenju, nastavi da prati dalji tok ovog slučaja u sklopu svog programa Monitoring sankcionisanja zlostavljanja.

“S tim u vezi, Savjet se kod ODT u Ulcinju interesovao za status ovog predmeta a direktoru Uprave policije je uputio preporuku da se policijski službenik privremeno udalji iz službe do okončanja postupka”, navodi se u saopštenju.

ODT u Ulcinju povratno je informisalo Savjet da je nakon završenog izviđaja podnijelo optužni prijedlog Osnovnom sudu u Ulcinju protiv policijskog službenika C.L. zbog krivičnog djela Zlostavljanje iz člana 166 stan 2 Krivičnog zakonika.

“Savjet je ocijenio da je od posebne važnosti da policijski službenici koji se dovode u vezi sa zlostavljanjem nemaju dalji kontakt, komunikaciju i neposrednu primjenu ovlašćenja prema građanima”, zaključuje se u saopštenju.

(CDM)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine