Ulcinjska zelena pijaca – pokazatelj stanja domaćeg agrara

U Ulcinju su utorak i petak tradicionalno pazarni dani kada veliki broj ljudi bude na Zelenoj pijaci. Kupiti nešto, sresti nekoga, razgovarati sa dragim ljudima, razmjeniti informacije, uvijek je bilo od značaja za građane ove opštine.

Naravno, ova pijaca sa malim tezgama, koja se nalazi u najstrožem centru grada, vazda je bila veoma dobro opskrbljena autohtonim poljoprivrednim proizvodima iz bogatog ulcinjskog zaleđa, a tu su svakako dolazili i proizvođači iz Krajine, Mrkojevića i Gorane. U skladu sa savremenim trendovima, sada je i ovdje dosta nakupaca.

Takođe, ono po čemu je ona poznata jeste to da su cijene pristupačne za građane, ali i mnogobrojne turiste na ulcinjskoj rivijeri, kojima je posebna atrakcija bila da posjećuju ovu pijacu i svojim domovima odnesu suve smokve, bamije, maslinovo ulje ili ulcinjski nar.

Nekada su se (danas, nažalost, u manjoj mjeri), tu mogli vidjeti predivne narodne nošnje ulcinjskog kraja, što je svemu davalo posebnu atraktivnost i draž. Zato su gosti uvijek voljeli da fotografišu prodavačice u narodnim nošnjama, a svi putopisci koji su posjećivali Ulcinj su o tome ostavili interesantne zapise.

Jedan od najpoznatijih ambasadora našeg turizma na njemačkom govornom području, čovjek koji već 18 godina živi deetak kilometara od centra Ulcinja, Michael Bader, kaže da je posjeta Zelenoj pijaci za strane goste “posebni doživljaj i istovremeno istinska radost za nos, nepce i oči”.

“Turisti iz Zapadne Evrope, pogotovo Njemci, obožavaju da probaju lokalne proizvode, a takođe da se upoznaju sa tipičnom atmosferom u gradu i zemlji domaćina. Stoga su za njih odlasci na zelene pijace doživljaj na više nivoa”, ističe Bader dodajući da bi lokalna Turistička organizacija morala u svom programu da ima i promociju Zelene pijace kao značajnog dijela ukupne ulcinjske turističke ponude.

Tu bi se mogla uvrstiti i posjeta Zelenoj pijaci u Vladimiru, na kojoj se tradicionalno četvrtkom prodaju proizvodi sa Anamalskog područja.

“Zelena pijaca je uvijek bila pokazatelj stanja našeg agrara”, kaže ekspert za poljoprivredu Dželal Hodžić. On ističe da je proizvod u društvenom smislu završen tek kada je prodat, pa se, kako navodi, domaći poljoprivrednici moraju podsticati, kao što je to pravilo u Evropi.

Inače, u Opštini Ulcinj planiraju da naredne godine ponovo bude u funkciji tzv. Pijaca suvenira, koja se nalazi u neposrednoj blizini ulcinjske Zelene pijace. Na taj način biće podstaknuta domaća radinost i poboljšaće se kvalitet ponude, jer je dobar suvenir uspomena koja se njeguje godinama.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije potencijala poljoprivrede i turizma u opštini Ulcinj, koji finansira Ministarstvo kulture i medija, iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove Ministarstva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića. Donošenje Deklaracije obilježilo je nastavak

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na svog kolegu Aleksandra Simonovića. Ovaj advokat

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi ministar ljudskih i manjinskih