Unija poslodavaca: URUČENE DIPLOME LICENCIRANIM TRENERIMA NIKOČEVIĆ I MUJA

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks uručila je diplome trenerima licenciranim za sprovođenje programa preduzetničke obuke za žene “Rod i preduzetništvo zajedno” (eng. GET Ahead). Tim činom, Crna Gora je dobila prvih 13 trenera globalnog programa edukacije GET Ahead koji Međunarodna organizacija rada (ILO) već godinama uspješno primjenjuje u zemljama Evrope, Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka, saopšteno je iz Unije poslodavaca (UPCG).

Na svečanosti organizovanoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana ženskog preduzetništva, diplome i trenerske licence dobili su i Aldina Nikočević i Jetmir Muja iz Opštine Ulcinj.

Tokom svog obraćanja, Medoks je iskazala veliko zadovoljstvo  što vidi rezultate njihovog progama sprovedenog sa ILO-om i lokalnim partnerstvima za zapošljavanje (LPZ).

“Program ILO-a GET Ahead uspostavljen je kako bi podržao resurse za preduzetništvo žena u gradovima širom Crne Gore. Zahvaljujuči programu treninga za trenere, sada postoji grupa stručnjaka koji su postali dio mreže trenera ILO-a širom svijeta i u prilici su da ženama u Crnoj Gori pružaju kontinuiranu pomoć u oblasti preduzetništva. Svjesni smo da žene preduzetnice daju ogroman doprinos privredi, stvaranju radnih mjesta i podsticanju ekonomskog rasta. Zato je ispravno da slavimo njihov doprinos i za njih osiguramo isti pristup mehanizmima podrške i finansijama koji imaju muškarci”, kazala je ambasadorka Medoks.

U procesu dobijanja licence, kako je navedeno, treneri su tokom 2022. godine, u više gradova Crne Gore, organizovali i uspješno održali brojne preduzetničke obuke koje je pohađalo 180 žena, od koji je čak 39 pokrenulo sopstveni biznis.

Nacionalni projektni koordinator ILO-a Nina Krgović je poručila da GET Ahead nije samo program za obuku, već i mreža od 300 kvalifikovanih trenera iz cijelog svijeta koji rade po ILO metodologiji razvoja poslovnih vještina iz rodne perspektive.

“U Crnoj Gori, program je uspješno pilotiran u šest opština, kroz dvije faze. U prvoj fazi su organizovane petodnevne preduzetničke obuke, dok je u drugoj obezbijeđena finansijska podrška za registrovanje preduzeća u vlasništvu žena. Ponosni smo na ostvarene rezultate, kao i činjenicu da smo u saradnji sa našim partnerima pružili doprinos razvoju ženskog preduzetništva i otvaranju novih radnih mesta“, istakla je Krgović i dodala da su ILO i Monstat započeli konsultativni proces oko realizacije aktivnosti usmjerenih na izradu metodologije za redovno mjerenje jaza u zaradama žena i muškaraca (eng. Gender Pay Gap).

Program obuka GET Ahead u Crnoj Gori realizovan je kroz projekte ILO-a koji su finansijski podržali “Fond za dobro upravljanje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva” i Zajednički fond UN-a za održivi razvoj, a sproveli su ih Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Lokalna partnerstva za zapošljavanje (LPZ) formirana na nivou opština Bar, Herceg Novi, Kotor i Ulcinj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula, Gač,

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa 5€ bonusa i čak 200 besplatnih

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri