Upravljanje prirodnim resursima u opštini Ulcinj: SOLANA NAJBOLJI DOKAZ

Priroda je bila izutetno darežljiva prema Ulcinju. Ako gdje na Zemlji ima raja, priroda ga prvo ovdje stvara, naveo je jedan putopisac očaran prirodnim ljepotama ovog grada.

I najčešće, većina ljudi, pa ni donosioci odluka, toga ovdje nijesu svjesni. Kao da je im je to jednom zauvijek dato.

“Možete da mi vjerujete, ali i ne morate. Šasko jezero je jedno od najljepših jezera na Mediteranu. Možda i najljepše”, rekao je jedan od najpoznatijih ekologa u Crnoj Gori Darko Saveljić.

Prema njegovim riječima, sa starinama Svača ono čini spoj kulture i prirode za UNESCO.

“Samo smo nerazumni. Treba neko sa strane da dođe i da kaže da je lijepo, pa da nam bude lijepo. Inače nije”, navodi Saveljić.

Slična je situacija kada su u pitanju, na primjer, Valdanos ili Ada Bojana, ili Kruče ili Borova šuma ili Solana gdje su posljedice nepostojanja upravljanja najočiglednije. Na njoj već 11 godina nema proizvodnje slanih kristala, a to je uslov da se očuva taj jedinstveni ekosistem, zaposle radnici i očuva ovaj raj za ptice. Preduslov svega je da se formira preduzeće koje bi organizovalo te aktivnosti, odnosno da se obavi izbor menadžmenta te najstarije ulcinjske firme što je i navedeno u Odluci Skupštine opštine Ulcinj o formiranju Parka prirode Ulcinjska Solana iz sredine 2019. godine.

Taj apel je po ko zna koji put upućen crnogorskoj Vladi i sa 7. Međunarodne konferencije, koja je krajem prošle godine održana u Podgorici.  Vlada bi trebalo što prije da donese odluku kojom je predviđeno formiranje upravljača Ulcinjske solane, kako bi se osigurala njena održiva budućnost, poručeno je sa tog skupa koji je organizovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Navodeći da je od početka mandata četiri puta posjetio Solanu ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, je rekao: “Sopstvenim očima sam vidio da postoji potreba da se odmah djeluje, ali šta je to što treba ispuniti kada je Solana u pitanju: pravna pitanja koja tek treba riješiti, različite izazove, ali i karakteristike slučaja Solane koji moraju biti potkrijepljeni odlukama na političkom nivou, kao i koncept održive strukture upravljanja”.

Pet mjeseci kasnije svjedočimo da još nema konkretnih aktivnosti na tom  planu, pa izostaje planiranje, organizacija i kontrola korišćenja prirodnih resursa na Solani radi postizanja ciljeva održivog razvoja.

Uostalom, upravljanje prirodnim resursima je sastavni dio upravljanja ekonomijom i društvom i ogleda se u organizacionim aktivnostima Vlade, njenih organa na nacionalnom nivou i na nivou lokalne samouprave, kao i u učešću javnosti u izradi i sprovođenju zakonskih akata, planova, programa i mjera u oblasti racionalnog korišćenja prirodnih resursa za odgovorni razvoj.

To se sve predviđa Lokalnim planom zaštite životne sredine do 2024. godine, na koji se u Ulcinju rijetko ko osvrće, a još manje ga pominje.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije zaštite životne sredine, održivog razvoja i turizma u opštini Ulcinj, koji finansira Ministarstvo kulture i medija, iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove Ministarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića. Donošenje Deklaracije obilježilo je nastavak

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na svog kolegu Aleksandra Simonovića. Ovaj advokat

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi ministar ljudskih i manjinskih