URA o busenju Jadrana: PROTIVIMO SE SVIM PROJEKTIMA KOJI UGROZAVAJU EKOLOGIJU

uraIz Građanskog pokreta URA reagovali su povodom najavljenog istraživanja nafte na Crnogorskom primorju koje će, kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, otpočeti 25. marta.

“Kao zelena partija i dio porodice Zelenih Evrope, URA se zalaže za ekološku, kako je to definisano i Ustavom, Crnu Goru. S tim u vezi, protivimo se svakom projektu koji može to da ugrozi, pa i istraživanju nafte na crnogorskom primorju, u slučaju da ono ide na štetu takvoj Crnoj Gori”, kazali su iz URE.

Iz te partije ističu da je opravdano nezadovoljstvo i nepovjerenje dijela javnosti Crne Gore, s obzirom na to da je prethodna vlast potpisivala razne štetne ugovore, sa firmama koje se sumnjiče ili koje su osuđene za korupciju, a koji su išli na uštrb ekološke Crne Gore.

“Tako je bivša vlast potpisala Ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek 2016. godine. Imali smo prilike da vidimo kakve je efekte imalo dodjeljivanje koncesija za naše rijeke i šume bivše vlasti, zato je neophodno da nova vlast preduzme sve neophodne aktivnosti kako bi preispitala i ovu koncesiju na naftu i gas, koji se potencijalno mogu naći u našem dijelu morskog dna. Potrebno je i uraditi detaljnu analizu kakve sve posljedice takva vrsta istraživanja može imati – ekološke, ekonomske i društvene”, navode iz URE.

Iz te zelene partije još su kazali da Crnoj Gori treba pravilno upravljanje prirodnim resursima, a ne njihovo prodavanje sumnjivim koncesionarima i tajkunima.

-Potrebno je da Vlada Crne Gore, koja je do sada pokazala visoku transparentnost za razliku od prethodne, odgovori na pitanja koja su joj postavljena od dijela javnosti – šta će se dalje dešavati ukoliko se pronađu izvori nafte i gasa?

Kako ćemo pristupiti njihovoj ekspoalaticiji i prodaji na tržištu, a da ne prekršimo Ustav? Da li će to, i na koji način uticati na zatvaranje poglavlja 27, koje se, pri pristupanju EU, odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine? Sve su to pitanja na koja je javnosti neophodno dati odgovore-navode iz URE.

Iz URE su pozvali nadležne iz resora ministara Mladena Bojanića, Milojka Spajića i Ratka Mitrovića da ugovore sastanke sa zainteresovanim građanima, građanskim aktivistima i organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

“Potrebno je uključiti ih u proces istraživanja nafte i dati im sve potrebne informacije u vezi sa slučajem, kako bi se otklonile sve nedoumice. Ne želimo da nastavimo sa starom praksom, da prikrivamo ugovore i kršimo ustav da bi na kraju ispaštali građani Crne Gore”, zaključuju iz URE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“
Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“

Vlada Crne Gore na sjednici u ponedjeljak, kojoj je predsjedavao premijer Dritan Abazović, dala je saglasnost Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zaključi Aneks sporazuma sa kompanijom “Royal“

Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?
Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?

U Crnoj Gori je juče održan prvi krug predsjedničkih izbora u kojem se takmičilo sedam kandidata. U drugom krugu naći će se kandidati DPS Milo Đukanović i Evrope sad Jakov Milatović. Na glasanje je, prema

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. marta, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI
Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI

Opština Ulcinj, sa predsjednikom Omerom Bajraktarijem, fondacije „Ulqini për Ulqin“, „Ana e Malit“ i „Kraja“, uručili su donaciju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore za renoviranje prostorija hitne

Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!
Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!

    Želiš da učestvuješ na odabranim pokerturnirima? Ne čekaj i osvoji ulaznice u vrijednosti od 1€ do čak 200€!   Meridian Casino testira tvoje poker vještine. Promocija “Jack of all trades”