URA: SOLANA MOZE DA BUDE PROFITABILNA I ODRZIVA, VLADA JE “SIGURNIM KORAKOM“ GURA U SMRT

 

Omer Bajraktari, URA“Solana nije ni ekonomski ni ekološki već politicčki problem! Jedini logičan način na koji je riješiv je političkom voljom, koja očigledno godinama nedostaje. Samo smjena potrošene garniture političara koji su je uništitili, devastirali i opelješili, može kristalisati volju koja može da pokrene proizvodnju i očuva Solanu. Takva Solana bi zapošljavala na stotine radnika i bila bi profitabilna, a zadovoljavala bi sve eko-standarde. Valjda nam je dovoljna lekcija iz Albanije (Valone) gdje slična solana radi i proizvodi uspješno decenijama, ili iz Slovenije gdje je godišnji profit solane dva miliona eura, sa kapacitetom pet puta manjim od naše Ulcinjske solane. Dakle, stvar je volje i znanja, a ne pohlepe i poltronstva” – navodi predsjednik OO URA Ulcinj Omer Bajraktari u saopštenju za medije.

Bajraktari dodaje da je “Solana najtipičniji primjer nebrige za interese i razvoj jedne opštine, ne od neprijatelja nego od nas samih“ navodeći da je „siguran da smo u ovoj ‚disciplini‘ nemara i bahatosti šampioni Evrope”.

Gradjanski pokret URA smatra da se na terenu odnosno u javnosti mogu prepoznati dvije najzastupljenije demagoške teze. Jedna koja se širi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalnih parkova, kako oni rade sve na očuvanju Solane i na pokretanju proizvodnje. U tu priču više ni mala djeca ne vjeruju jer svaka vijest o nekakvim ulaganjima u Solani više liči na neku ironičnu priču nego na nešto konkretno. Stanje u Solani ih demantuje, jer ona “sigurnim korakom” umire, uz njihovo aminovanje i sa sve pečatom državne vlasti.

Drugi talas demagogije se širi iz velike lokalne koalicije u Ulcinju. “Oni nam stalno ponavljaju kako su tobože „spasili“ Solanu i da im na tome trebamo zahvaliti. Samo iz ovakve neodgovorne, instalirane i nesposobne vlasti se može čuti tako nešto, znajući dobro kakvo je stanje tamo. Zato i nose epitet najgore lokalne vlasti u istoriji Ulcinja, jer ih najveci i najunikatniji resurs opštine, uopste i ne interesuje. Za njih je dovoljno što su je deklarativno „spasili“, a sada valjda može sigurnim korakom da umire”, ističe Bajraktari u saopstenju.

Podsjećanja radi, studija zaštite Solane i akt o proglašenju Solane spomenikom prirode stoje u fiokama Opštine i Ministarastva i to od instaliranja vlasti prije dvije godine od kad smo počeli i mi hodati “sigurnim korakom”. URA tvrdi da su Studija i akt o proglašenju Solane spomenikom prirode prošli sve procedure i spremni su da budu usvojeni u lokalnom Parlamentu.

“Akt o proglašenju predviđa da Solanom upravlja Opština Ulcinj odnosno preduzeće ili organ koju bi ona ovlastila ili osnovala za upravljanje tim prostorom. To je najbolja opcija za Solanu koju su čak bili spremni i iz KFW banke da podrže i pomognu u obnavljanju infrastrukture, ne kreditima nego milionskim donacijama.
Sve to je zaustavila nova lokalna i državna vlast i tako „spasila“ Solanu!? Da li će taj prostor i opstati to je više nego pod velikim znakom pitanja.

I na kraju, izdvajanja iz Nacionalnih parkova od 380 hiljada eura samo za ovu godinu su duplo manje nego što je Eurofond platio kontorlni paket akcija cijele Solane (oko 800 hiljada eura) i onda je uništio. Pametnome dosta, to samo Vlada i Opština ne zele da “razumiju” zbog korupcije u koju su se uplele”, zaključuje Bajraktari.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine