URA: ZA UGOSTITELJSTVO 0% PDV DOK TRAJE PANDEMIJA

 

Gradjanski pokret URAGrađanski pokret URA predlaže izmjene člana 25. Zakona o PDV-u kojima bi se omogućilo smanjenje stope PDV-a na 0% privrednim subjektima koji pružaju ugostiteljske usluge, dok traje pandemija koronavirusa.

U situaciji kada imamo pad turističke posjete od čak 92% u julu i, samim tim, ugroženu likvidnost crnogorske privrede, ova mjera će umnogome olakšati poslovanje našim ugostiteljima. Dok se oni svojski trude da servisiraju svoje obaveze i redovno isplaćuju plate zaposlenima, država mora sprovesti mjere koje će ih zaštiti u kriznom periodu. Predložene izmjene bi bile na snazi dok god traje pandemija izazvana korona virusom u Crnoj Gori.

Kriza izazvana COVID-om 19 osjeća se u svakom segmentu i zato je potrebno da zajednički odgovorimo na posljedice koje ona proizvodi.

Kriza i dalje itekako utiče na poslovanje najvećeg broja ugostitelja u Crnoj Gori na način da im je opstanak doveden u pitanje. Istovremeno, Vladin treći paket mjera pomoći privredi i dalje lebdi u oblacima, neophodno je da država, makar na ovaj način, pomogne svim ugostiteljima u Crnoj Gori. Ne treba zaboraviti da je naša Vlada, do sada, od svih država u regionu najmanje novca “upumpala” u privredu. Primjera radi, mjera slična ovoj koju predlažemo je, od početka jula, već na snazi u Austriji, gdje je PDV za ugostitelje drastično smanjen kako bi se pomoglo njihovo poslovanje i, u konačnom, sačuvao njihov opstanak.

Ovu inicijativu smatramo svrsishodnom i prilagođenu trenutku u kome se nalazimo.

Navedena inicijativa i predlog izmijena Zakona o PDV-u pokret URA upućuje javno Vladi Crne Gore, Privrednoj komori Crne Gore kao krovnoj instituciji naših privrednika, Uniji poslodavaca Crne Gore i reprezentativnim sindikatima kao socijalnim partnerima u okolnostima djelovanja globalne ekonomske krize. Sada je vrijeme kada sve naše razlike moramo ostaviti po strani, moramo sačuvati svako radno mjesto i pomoći privredu i poslovne aktivnosti u Crnoj Gori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“
Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“

Vlada Crne Gore na sjednici u ponedjeljak, kojoj je predsjedavao premijer Dritan Abazović, dala je saglasnost Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zaključi Aneks sporazuma sa kompanijom “Royal“

Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?
Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?

U Crnoj Gori je juče održan prvi krug predsjedničkih izbora u kojem se takmičilo sedam kandidata. U drugom krugu naći će se kandidati DPS Milo Đukanović i Evrope sad Jakov Milatović. Na glasanje je, prema

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. marta, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI
Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI

Opština Ulcinj, sa predsjednikom Omerom Bajraktarijem, fondacije „Ulqini për Ulqin“, „Ana e Malit“ i „Kraja“, uručili su donaciju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore za renoviranje prostorija hitne

Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!
Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!

    Želiš da učestvuješ na odabranim pokerturnirima? Ne čekaj i osvoji ulaznice u vrijednosti od 1€ do čak 200€!   Meridian Casino testira tvoje poker vještine. Promocija “Jack of all trades”