Uspjeh Ulcinjanina: NIKOLAIDIS NA NJEMACKOM

Izdavačka kuća „Voland and Quist“ objavila je njemačko izdanje romana „Dolazak“ crnogorskog autora Andreja Nikolaidisa, dobitnika Evropske nagrade za književnost. U organizaciji izdavača, promocija Nikolaidisovog romana biće održana u četvrtak, u podne, u Lajpcigu.

Na rubovima eseja, s mijenjanjem diskursa i baš nimalo ne baštineći na tradiciji matične književnosti, Nikolaidis se pokazao kao razorni i bezobzirni pripovjedač koji ima smisla za grotesku, ali i nadu u drukčiji svijet koji simboliziraju neke knjige i omiljeni bendovi, kaže se u kritici koju potpisuje Jagna Pogačnik, a koja je objavljena na hrvatskom portalu Moderna vremena info.

– U romanu “Sin” zameci su upravo objavljenog romana “Dolazak”, prije svega koncentrisanjem na priče iz crne kronike, knjige o serijskim ubicama koje čita glavni junak Konstantin koji šeta gradom i ulazi u situacije kojim dominira tema oca i sina koja će se razviti u novom romanu.

“Dolazak” u žanrovskom smislu posjeduje “mamac za čitatelje” jer započinje kao kriminalistički roman u kojem je glavni lik privatni ulcinjski detektiv, a početna scena rezervisana za strašno krvoproliće jedne porodice. No, već konstatacijom kako je posao detektiva zapravo “pronalaženje priča koje će ljudi prihvatiti kao istinu”, dakle stvaranje fikcije, kao i motivom snijega koji pada u junu, jasno je kako neće biti riječi o klasičnom krimiću. Uplićući u priču e-mailove koje detektiv dobija od svoga nikada priznatog sina koji se liječi na jednoj austrijskoj psihijatrijskoj klinici i na osebujan način učestvuje u istrazi, Nikolaidis otvara temu oca i sina koje je ovdje stavljena u kontekst uništavanja knjiga kao specifičnog oceubistva.

Istovremeno, atmosfera grada ovdje više nije samo predapokaliptična, već se radi o vrlo konkretnim detaljima jednog od mnogih datuma kada je čovječanstvo očekivalo apokalipsu. Ponovo vrlo kritičan prema primitivizmu kao “suštini ovdašnje kulture”, koji se kontrastira uređenom Beču i kasnije ustanovi iz koje se javlja nepriznati sin, Nikolaidis je čekanje apokalipse i rješavanje vrlo konkretnih krvavih ubistava upakovao u lacanovska promišljanja, religiozne asocijacije, promišljanje matrice po kojoj se zbiva osobna i globalna povijest i nihilističku sliku čovječanstva kao “ploda brižljive selekcije najgorih”, pri čemu se najviše treba čuvati upravo onih koji su nam najbliži.

Susret oca i sina kao najavljena mogućnost prekinuta je naglim svršetkom romana, a on se trebao dogoditi nakon što je smišljena fikcija razrješenja ubojstava i čekana apokalipsa nije nastupila jer se zapravo već odavno odvija. Tako su dva dolaska, baš kao i Knjiga dolaska o kojoj je sin pisao svome ocu, ostala nerealizirana ili uništena, a predapokaliptične ispovijesti grijeha, kao i proroci apokalipse u umjetnosti, ostali kao strašan kažiprst uperen na ono što upravo živimo. Kao i u prethodnim romanima Nikolaidis je ponovo pesimističan, bez ikakvog uporišta za upoređivanje i jako dobar – kaže se u kritici Pogačnik.

Podsjetimo, roman „Dolazak“ Andreja Nikolaidisa, koji je na engleski jezik preveo Vil Firt (Will Firth), a objavila nezavisna izdavačka kuća Istros Books, promovisan je u aprilu 2012.

– Dolazak je eksplozivna mješavina na tri nivoa: kao klasična, tvrdo-kuvana detektivska priča, kao priča o dolazećoj globalnoj katastrofi i kao opis svakodnevnog života u malom balkanskom gradu. Zamislite da Dashiell Hammett sreće Umberta Eca, a onda zajedno sreću Orhana Pamuka! Kada bi bilo pravde na ovom svijetu, Nikolaidisov roman bi postao bestseler veći od romana Jamesa Pattersona ili Johna Grishama. Ali kako nema pravde na ovome svijetu, nadajmo se da će božanski hir ovaj suludo čitljivi page-turner učiniti ogromnim uspjehom – zapisao je tada Slavoj Žižek povodom engleskog izdanja Nikolaidisovog romana. (Portal Analitika)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU
Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU

“Raduje što smo udruženim snagama preduzeli aktivnosti kako bi sačuvali strateški važne opštinske i državne resurse, kao što su Solana, Valdanos i Ada, ali i iznikli iz pepela nekadašnje simbole grada,

Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti
Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana opštine Ulcinj, predsjedniku Opštine Omeru Barjaktariju, predsjedniku Skupštine opštine Ardijanu Mavriću, odbornicima i svim građanima

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za