V.R.: HLJEBA I IGARA

U susret novogodišnjim praznicima građani Ulcinja dijele sudbinu većine stanovništva Crne Gore koji se bore da izađu iz ekonomske krize. Međutim, i pored evidentne besparice koja hara našim podnebljem, neke druge preokupacije građana izbijaju u drugi plan.

Osim krize koja traje već nekoliko godina (kod nas kao da nije ni odlazila), zajednička osobina svih naših građana postale su igre na sreću, među kojima prednjači sportska kladionica. U Ulcinju, kao i u većini crnogorskih gradova, najpopunjenije svratište je upravo pomenuti objekat. Toga su svjesne i vladajuće strukture koje vještim manevrisanjem sa sportom i uspjesima na svim poljima, bilo to globalno ili lokalno, prema staroj krilatici: „dajte narodu hljeba i igara“,  pokušavaju da odvoje građane od osnovnog tj. ekonomskog problema koji ih je pogodio. To očigledno uspjeva,  jer se Ulcinjani, većinom, itekako razumiju u sportsku problematiku i na taj način preko igara na sreću pokušavaju da dođu do brze zarade. Još jedan fenomen, kada je u pitanju brza zarada predstavljaju tombole, koje su ugrađene i u ugostiteljskim objektima, pa zahvaljujući neuspješnim kombinacijama ispijanje kafe poprilično poskupi.

Nacionalni naboji ispirisani sportskim uspjesima ili neuspjesima kao da više interesuju i brinu građane od suve egzistencije . Primjer u slučaju beograskog Drona , kada se po ulicama Ulcinja slavilo kao da je praznik ili prepucavanja na društvenim mrežama, o smjenjivanju Branka Brnovića sa mjesta selektora nacionalne selekcije ili komentarisanje uspjeha Novaka Đokovića, samo su dokaz da će i pored ekonomske krize uvijek biti bitnije sportsko nadmetanje. Kada su na programu dueli Reala i Barselone ili Milana i Intera, svi se ulcinjski kafići  napune do vrha, a ulcinjska omladina u tim trenucima zaboravlja na trening, knjigu i ostale preokupacije. Svima je poznato da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, te da se forsira, ali što sindromom kladionice što stvarnim interesovanjem, podjednako se prate i ostali sportovi od atletske ljetnje lige do Mundobasketa. Sportom i kladionicom kao da se zaboravlja još jedna neuspješna turistička sezona, koja je na osnovu komentara većine turističkih poslenika prošla neočekivano loše,  kao i što nam se po prvi put poslije 80 godina nije dogodila berba soli, što se nisu riješili brojni finansiski problemi građana, što opštinska preduzeća ne primaju redovno svoje plate, a pomoć ne stiže niotkuda. Stvarni problemi koji muče Ulcinjane, maskirani su sekundarnim problemima, a to su najbolje osjetili radnici Solane, Otranta kao i njihove opštinske i druge kolege, koje pate od neredovnih primanja. Simpatičan je stav naših građana kojima je prečesto bitnije hoće li u Ligi šampiona biti iznenađenja u posljednjem kolu od problema lokalne zajenice, ali to nije samo ulcinjski fenomen . Bliže se novogodišnji praznici, gdje će mnogi građani naše opštine zbog praznih džepova ostati kod svojih kuća, dok će drugi uživati u zabavnom ambijentu, koji je sugrađanima na Maloj plaži, bar prema najavama, pripremila Turistička organizacija Ulcinja. Uočeno je tu još mnogo nepravilnosti, ali svima je jasno da se preko noći ne može situacija promjeniti i da Ulcinja kao opština mora još da radi na samounapređenju, kao i da potraži pomoć države, čiji je uticaj do sada bio više nego zanemarljiv. Ekspoprijacija, morsko dobro, zagađenje rijeke Bojane, potraživanja radnika i drugi problemi javiće se i u 2015. godini.

Dok čekamo oće li Mančester Siti proći grupu ispred Rome i šta će uraditi Zlatne lavice na rukometnom prvenstvu Evrope u Hrvatskoj, nadamo se da će opština Ulcinj postati primjer svim opštinama u zemlji i da će se 2016.godina dočekivati u mnogo boljem ekonomskom smislu od predstojeće.

A do tada, pojurimo u kladionicu da sastavimo dobitan tiket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.  

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23.