V.R: ODLAZAK NASEG PROTE

Radojica BozovicSvemu što je započeto mora doći i kraj, pa je tako nakon 45 godina službovanja u ulcinjskoj parohiji, protojerej Radojica Božović ustupio mjesto, parohu Siniši Smiljiću, koji je u nedjelju rukopoložen u Sabornoj Crkvi „Svetog Nikole“, kraj ulcinjskog Starog grada.

Odlazak „našeg prote“ svakako je emotivno uticao na brojne Ulcinjane, svih vjera i nacionalnosti, jer je svojim radom i činjenjem zadužio veliki broj mještana i stekao brojne prijatelje. Za vrijeme svog službovanja, trebalo je prevazići ne baš dobar period u kome su se crkveni velikodostojnici našli, do  perioda vraćanju tradicionalnim i vjerskim vrijednostima. Njegove blage riječi, mudrost, osjećaj pripadnosti svom pozivu i mjestu u kojem se sjedinio sa sredinom (iako dolazi iz sasvim druge sredine), samo su dokaz da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori iznjedrila dostojnog reprezenta.

Veoma značajan faktor predstavlja činjenica da se Božović, nije libio da pomogne svima onima kojima je njegova pomoć bila potrebna, bez obzira na konfesiju, stalež ili karakteristike, onih koji su mu se obraćali za pomoć. Blage rječi i brojne pohvale za njegov rad, stizale su sa svih strana, a naročito od mitropolita crnogorsko-primorskog, njegove svetosti Amfilohija Radovića. Naravno da to nije bio lak poduhvat, u mjestu gdje pravoslavni živalj nije dominantan, ali upravo je njegov angažman, doptinio da se Pravoslavna crkva na izuzetnom nivou saradnje nađe sa ostalim vjerskim zajednicama u Ulcinju.

Pripadnici svih konfesija u Ulcinju, pamtiće ga po brojnim krštenjima, vjenčanjima, obilježavanjem praznika, nalaganjima badnjaka ispred ulcinjskih crkava, zadušnicama, litijama, liturgijama, svetosavskim akademijama, održavanju crkvene imovine, a u posljednje vrijeme i plivanju za Krst časni, a sve u cilju da se objasni značaj vjere, prije svega mladim naraštajima, koji su se u posljednje vrijeme pomalo odaljili od tradicije.

Njegov neizmjeran uticaj, kao i „put ka dobrom“, naslijedio je i njegov sin Blažo (rukopoložen kao đakon), koji je titulom magistra teoloških nauka nastavio putem svog oca, dokazavši da „iver ne pada daleko od klade“.

Svi oni koji su imali prilike da ga upoznaju i da slušaju blage riječi „blagorodnog gospodina“, reći će vam da vjera može i mora da održi sve njene sljedbenike i da im da dodatnu volju da i u teškim vremenima istraju u svojim planovima i željama i da prije svega „pronađu svoj mir i sebe“! Poštovanje i duboki naklon nije bilo lako steći, ali je „naš protojerej“ godinama gradio svoje ime i mjesto u ulcinjskoj zajednici, održavao crkvenu imovinu, često i ogromnim fizičkim naporima, a veliki broj poštovaoca, kumova i prijatelja, samo su dokaz da je ispravno činio.

Novi ulcinjski paroh, Siniša Smiljić, imaće sličan zadatak, a prota Radojica, svojim iskustvom nesebično mu pomaže u namjeri da nastavi njegovim putem.

Posljednju službu, emotivno je propratio veliki broj vjernika, a dokaz da je protojerej Božović mnogo zadužio, svoje prijatelje, sljedbenike, sugrađane svjedoči i činjenica da je grupa građana od skora pokrenula inicijativu mu se dodijeli određeni posjed u opštini Ulcinj, kako bi mu se zahvalili za sve ono što je učinio za ovaj grad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari:

Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU
Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU

Tokom vikenda, 25. marta u Makedoniji, Ohrid, održan je Međunarodni tekvondo turnir “Ohrid Open 2023” koji je okupio oko 450 takmicara, 24 kluba iz 5 zemalja regiona. Taekwondo klub Ulcinj

U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE
U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE

U sklopu Dana Opštine Ulcinj, narednog četvrtka, 30. marta, biće održana promocija knjige “Dasma e Ulqinit” (Ulcinjska svadba) profesora Jusufa-Cufa Like. Riječ je o sveobuhvatnom djelu o identitetu ulcinjskih

G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja
G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja

Selatin Tino Voglić je treće dijete Nurije i Ćazima Voglića. Njihova kuća je bila na južnom dijelu grada,stotinak metara udaljena od mora. Izučio je stolarski zanat i od malena pomagao siromašnoj familiji.

Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI
Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u subotu veliki uspjeh u Beranama protiv domaće ekipe, lidera na tabeli druge crnogorske fudbalske lige. Oni su ekipu „Berana“ savladali rezulatom 1:0 golom centrarfora