Važnost močvarnih područja: U njima je više od 40% svih vrsta na svijetu i 12% svih životinjskih vrsta

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se svake godine 2. februara s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti vlažnih staništa za čovječanstvo i naš jedini planet.

Vlažna staništa obuhvaćaju područja u kojima dominantan utjecaj na okoliš i živi svijet ima voda, ali razlikuju se od vodenih staništa zbog drugačije vegetacije i svojstva tla. To su područja gdje je razina podzemne vode iznimno blizu zemljine površine te imaju močvarno ili aluvijalno tlo, a vegetacija je karakterizirana vrstama koje dobro podnose visoku zasićenost vode u tlu, poput šaševa, trske i šiljeva, ali i drvenastih vrsta poput vrba. Prisutnost vode može biti stalna ili povremena, a izvor vode mogu biti tekućice, padaline, podzemna voda, poplava ili bilo koja kombinacija navedenog. Ramsarska konvencija o vlažnim područjima prepoznaje pet tipova: morska vlažna staništa (obalna vlažna staništa koja uključuju lagune, niske kamenite obale i koraljne grebene), bočata (uključuju delte rijeka, močvare u zoni plime i oseke te mangrove), jezerska, riječna i močvarna (područja močvarne vegetacije, poplavne šume i tresetišta).

Vlažna staništa imaju visoki stupanj bioraznolikosti. Primjerice, slatkovodna vlažna staništa sadrže više od 40 posto svih vrsta svijeta i 12 posto svih životinjskih vrsta. Dobrobiti vlažnih staništa su mnogobrojne, poput zaštite od poplava i erozije tla. Kada se zbog obilnih kiša impoplavljivanja podigne razina vode, vegetacija usporava tok vode i pohranjuje dio u tlu ili na površini, što smanjuje poplavljivanje i eroziju tla nizvodno. Vegetacija vlažnih staništa funkcionira kao izvor sedimenta jer održava na okupu obale jezera, rijeka i plaža. Preobražavanjem vlažnih staništa i uklanjanjem njihove vegetacije često nastaje problem povećanog gubitka tla i sedimentacije.

Vlažna staništa su prirodni spremnici vode i može ih se smatrati vrstom prirodnog kanalizacijskog sustava. Vodene biljke (hidrofiti ili makrofiti) ne samo da usporavaju tok vode već je i pročišćavaju. Sve kemikalije koje ulaze u takvo područje, bilo da potječu od poljoprivredne proizvodnje, ljudskog ili industrijskog otpada, talože se na dnu. Tada ih biljke apsorbiraju i pretvaraju u hranjive tvari koje potom životinjske vrste koriste. Filtriranje vode i kontrola onečišćenja jedinstvene su i presudno važne funkcije vlažnih staništa.

Obalne močvare ublažavaju učinke oluja i vjetra apsorbirajući goleme količine energije valova i vjetra i smanjujući štetu koja može nastati u unutrašnjosti.

Vlažna staništa imaju značajnu ulogu u ublažavanju posljedica klimatskih promjena jer pohranjuju ugljik, odnosno stakleničke plinove. Procjene pokazuju da mogu pohraniti čak 40 posto ugljika na planetu, posebice tresetišta i pošumljena vlažna staništa. Također, zbog svoje uloge u zadržavanju vode i apsorbiranja oluja i vjetrova, štite nas od ekstremnih vremenskih pojava. (Jutarnji, HR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja Suda za prekršaje u Ulcinju Anka Kekić

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis Agić koji je dobro poznatim

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo. Riječ je o osobi

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”