Venecija: SA SOLANOM NA BIJENALU ARHITEKTURE

 

Kriporja, Solana 9Crna Gora će na Venecijanskom bijenalu arhitekture učestvovati sa projektom “Solana Ulcinj”.

Projekat, kako su kazali iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, će predložiti održiva rješenja za budućnost ovog lokaliteta.

“Njegova suština je komunikacija, zbog čega je izuzetno značajno da crnogorska javnost učestvuje, a što će biti omogućeno nizom događaja koji su dio cijelog procesa. Projektom će se takođe nastojati da se motivišu mlađe generacije crnogorskih arhitekata da doprinesu rješenju, a sebi obezbijede vizibilitet učešćem na ovako značajnom događaju”, saopšteno je iz Ministarstva, a prenose “Vijesti“.

Navodi se da je izazov da se izađe sa novim predlozima očuvanja ekološkog značaja Solane, njenog karakterističnog pejzaža i veoma specifične veze između prirode i čovjeka, sa ciljem njenog održivog razvoja.

“‘Solana Ulcinj’ odgovara na temu Bijenala 2016. godine „Izvještavanje sa Fronta“, u kojoj Alehandro Aravena, umjetnički direktor Bijenala, želi da pokaže snagu i vitalnost arhitekture, kao profesije koja daje predloge u cilju poboljšanja kvaliteta okruženja i kvaliteta života uopšte. U tom kontekstu, crnogorski projekat naglašava značaj pronalaženja nove, održive simbioze između čovjeka i prirode”, kazali su iz Ministarstva.

Solana “Bajo Sekulić”, kako se navodi je dio mreže međusobno povezanih močvarnih staništa na delti rijeke Bojane-Bune. Ulcinjska solana je jedna od najvećih u mediteranskoj regiji i u potpunosti je artficijelna – ljudska tvorevina. Artificijelnost se manifestuje u fascinantnom i strogom ortogonalnom rasporedu bazena za isparavanje i kristalizaciju i procesu proizvodnje koji podrazumijeva ispumpavanje vode iznad nivoa mora. Bez obzira na to što je ljudska tvorevina, Solana predstavlja biotop evropskog, odnosno globalnog značaja iz više razloga.

Raznovrsni uslovi u slivu proizvode jedinstveni biodiverzitet flore i faune. Pored toga, Solana Ulcinj je najvažnija lokacija za odmorište, zimovanje i gniježđenje velikog broja vodenih ptica duž jadranskog migrantnog koridora. Solanu posjeti najmanje 250 vrsta ptica iz sjeverne i centralne Evrope na njihovom putu ka Africi i Aziji i obrnuto. Planirana je zaštita ovog područja na nacionalnom i međunarodnom nivou, a najveći izazov je ovakav lokalitet učiniti održivim u ekološkom i ekonomskom smislu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu

Časopis „Komun@“: U PONEDJELJAK CANKI SPECIJALNA PLAKETA
Časopis „Komun@“: U PONEDJELJAK CANKI SPECIJALNA PLAKETA

U ponedjeljak, 27. juna 2022. godine u Podgorici će biti obavljena ceremonija dodjele nagrada časopisa KOMUN@. Žiri je odlučio da godišnja nagrada pripadne novinaru Rajku Ceroviću, a specijalne plakete

JUNSKA RUNDA SPEKTAKLA BRZI VIKEND KEŠ: Poklon fond 1.500 eura!
JUNSKA RUNDA SPEKTAKLA BRZI VIKEND KEŠ: Poklon fond 1.500 eura!

Meridian predstavlja najbolju vikend promociju tokom juna! Zabavi se uz odabrane igre provajdera iSoftBet i pokupi keš poklone! Ne postoji bolja zabava subotom i nedeljom od one koja vas čeka u Meridianu!

Istraga o smrti policajca Elezovića: TUŽILAŠTVO NIKOG NEĆE OPTUŽITI
Istraga o smrti policajca Elezovića: TUŽILAŠTVO NIKOG NEĆE OPTUŽITI

Nakon prikupljenih dokaza i podataka Više državno tužilaštvo VDT u Podgorici utvrdilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koje osobe povodom smrti policijskog službenika Rudolfa

Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA
Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari gostujući u emisiji “Link”, kazao je da taj grad ima hronične finansijske probleme, ali da će učiniti sve da povećaju naplatu taksi i naknada i u