Vijesti: GAZIVODE I ŠVAJCARCI ŽELE DA PREUZMU SOLANU

Kompanija “Solana L&L Company” obavijestila je Vladu i Opštinu Ulcinj da je zainteresovana za preuzimanje Ulcinjske solane, izjavio je ”Vijestima” izvršni direktor te firme Adrian Gazivoda.

Osnivač kompanije “Solana L&L Company”, koja i danas posluje u Ulcinju i uspješno se bavi proizvodnjom morske soli, je bivši direktor solane “Bajo Sekulić” Ljubo Gazivoda.

Gazivoda je za “Vijesti” kazao da je sa predsjednikom “Salt Partners” švajcarske konsultantske i tehnološke firme za so, Vladimirom M. Sedivyem, zaključio ugovor s ciljem konačnog preuzimanja i daljeg razvoja ulcinjske solane.

“Naša kompanija i “Salt Partners”, žele nastaviti sa projektom modernizacije državne “Solane Ulcinj ” na temelju studije izvodljivosti i nabavke naprednih tehnologija za ekološki prihvatljivu proizvodnju i preradu morske soli. Spremni smo uložiti značajni novac za realizaciju ovog projekta.Upoznati smo i nude rješenja za brojne probleme koje ima solana “Bajo Sekulić”, istakao je Gazivoda.

On je dodao da su zajedno sa partnerima iz Švajcarske spremni da pokrenu razgovore sa Vladom i Opštinom Ulcinj.

“Ako Vlada bude spremna na saradnju, uložićemo sve napore da se proizvodnja soli u Ulcinju ponovno pokrene i postane prepoznatljiv brend na Balkanu i inostranstvu”, naglasio je Gazivoda.

Sagovornik “Vijesti je podsjetio da je to projekat iz 2004. godine, čija realizacija je trebalo da počne godinu kasnije.

“Tada su privatizacioni fondovi bili protiv tog projekta. Ovaj projekat je jedini održiv za Solanu kojim bi se obim proizvodnje značajno povećao, a time bi se sačuvala i ekološka komponenta. Svaka druga studija koja je rađena u proteklom periodu u vezi sa Solanom je neodrživa i ne ispunjava uslove za značajnu proizvodnju na terenima ulcinjskog preduzeća”, navodi Gazivoda.

Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden je sredinom 2005. godine, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije trajao je od početka 2006. Pošto plan reorganizacije nije uspio,ulcinjska kompanija je u klasičnom u stečaju od 2011. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Ulcinj još dugo neće imati veliku solarnu elektranu: DALEKO SU PANELI NA BRISKOJ GORI
Ulcinj još dugo neće imati veliku solarnu elektranu: DALEKO SU PANELI NA BRISKOJ GORI

Nova tenderska komisija Vlade Crne Gore za projekat solarne elektrane Briska gora u Ulcinju poništila je krajem juna odluku o rangiranju kandidata koja je usvojena

NVO Green home: Upoznajte deltu Bojane kroz kratki edukativni film
NVO Green home: Upoznajte deltu Bojane kroz kratki edukativni film

NVO Green Home objavljuje kratki edukativni film Upoznajte deltu Bojane, koji ima za cilj da predstavi javnosti prirodne vrijednosti delte Bojane, ključnog područja biodiverziteta (Key

Zanimljivosti: Da li ste znali da u Ulcinju postoji mnogo izvora sumporne vode?
Zanimljivosti: Da li ste znali da u Ulcinju postoji mnogo izvora sumporne vode?

Sumporna voda koja izvire na samoj obali mora, na Ženskoj plaži, ima mnoga ljekovita svojstva. Dokazano je da ona blagotvorno utiče naročito na nerotkinje. Po

Kruče: MLADI PODGORIČANI STRADALI U TEŠKOJ SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI
Kruče: MLADI PODGORIČANI STRADALI U TEŠKOJ SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI

Saobraćaj na magistralnom putu Ulcinj-Bar bio je sinoć nekoliko časova u prekidu. Oko 22.20 časova u Kručama se dogodila nesreća u kojoj su poginuli Podgoričani,

Policija: TEŽAK SUDAR U KRUČAMA, POGINULE DVIJE OSOBE
Policija: TEŽAK SUDAR U KRUČAMA, POGINULE DVIJE OSOBE

U Kručama, na magistralnom putu Ulcinj-Bar, u ponedjeljak veče se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj su poginule dvije osobe, a dvije su povrijeđene, saopšteno je