„Vijesti“: I SRUSENI HOTEL „GALEB“ POD HIPOTEKOM

Hotel GalebDržavno tužilaštvo i inspektori za privredni kriminal provjeravaju kako je i na koji način podgorička firma Rokšped kod jedne crnogorske banke podigla kredit u iznosu od 29,5 miliona eura a kao hipoteku založila hotel Galeb sa pripadajućim zemljištem, iako je on porušen prije devet godina- saznaju „Vijesti“ iz izvora bliskih istrazi. Istaražitelji će utvrditi i da li je založeno zemljište vlasništvo države te da je Rokšped samo korisnik.

-Rokšped je vlasnik objekata u svojini 1/1, ne i zemljšta- kazao je naš sagovornik. Na sjednici početkom ove godine, kako saznajemo, Vlada je ovlastila zastupnika imovinsko pravnih odnosa da utvrdi sve činjenice koje su dovele da državnu imovinu pod hipoteku založi privatna firma, koja je njen korisnik.

 Vijesti saznaju da su stražiteljii od Rokšpeda, ranijeg vlasnika Galeba, „Ulcinjske rivijere“, banke i katastra zatražili na uvid kompletnu dokumentaciju, od prodaje hotela 2006, pa do podizanja kredita. Naš sagovornik kazao je da će pažnja istražitelja biti usmjerena i na kompletan proces privatzacije nekada najljepšeg ulcinjskog hotela koji je srušen 2008.godine.

Iz lista nepokretnosti preuzetog sa sajta Uprave za nekretnine stoji da je hipoteka za kredit u iznosu od 29,5 miliona eura zavedena pod brojem 4/15 od 12.01.2015.godine dok je ugovor br. MD 1532203764 za izdavanje plative garancije u iznosu od 3,5 miliona eura i sporednih potraživanja sa rokom važenja do 31.12.2016, zaključen u decembru 2015. U katastarskoj evidenciji, u rubrici „tereti“ stoji zabilježba neposredne izvršenosti notarskog zapisa – zabrana otuđenja i opterećenja bez pismene saglasnosti banke.

Takođe, na strani dva lista nepokretnosti piše da je država vlasnik a Rokšped korisnik u onimu prava 1/1. U nastavku stoji da su hotel i druge poslovne zgrade u vanprivredi svojiina podgoričke firme.

 Rokšped je kupio Galeb 5. septembra 2006. godine za 5,75 miliona eura. Osnovnim ugovorom kupac se obavezao da u hotel uloži 15,4 miliona eura i da on ima pet zvjezdica. Kako piše u ugovoru, prva investiciona godina trebalo je da počne u januaru 2007, a novi Galeb je prve goste trebalo da dočeka početkom 2009. U međuvremenu, hotel je srušen a Rokšped najavio gradnju novog luksuznog zdanja sa pet zvjezdica.

Kompletan inventar i armatura sa starog Galeba, novi vlasnik je prodao dok su betonski ostaci hotela završili u blizini karaule na Bojani.

Prvi aneks ugovora zaključen je 2008, ali ni jedan rok nije poštovan. “Vijestima” je početkom 2013. godine tadašnji pomoćnik ministra turizma Olivera Brajović kazala „da je aneksom ugovora koji će biti ponuđen Rokšpedu precizirano da ta podgorička kompanija najkasnije do 15. septembra ove godine mora aplicirati kod nadležnog ministarstva za izdavanje građevinske dozvole“.

“Najkasnije do 1. oktobra 2013. moraju početi glavni građevinski radovi na izgradnji ‘Galeba’, a najkasnije do kraja aprila 2016, hotel mora biti izgrađen i stavljen u funkciju”, kazala je tada Brajovićeva. (Samir Adrović, Vijesti)

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040