“Vijesti”: SAMO JEDAN INSPEKTOR ZA NAFTNE PLATFORME

Država ima samo jednog inspektora za obavljanje inspekcijiskog nadzor koji se odnosi na projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u crnogorskom podmorju, a koji je definisan Zakonom o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika.

Ova informacija “Vijestima” je zvanično saopštena u Upravi za inspekcijske poslove (UIP).

Iz Uprave nije odgovoreno na pitanja koje je dosadašnje iskustvo inspektora za ugljovodonike na ovakvim i sličnim aktivnostima i da li to iskustvo garantuje građanima Crne Gore da će se ove operacije obavljati bezbjedno za život i zdravlje ljudi, kao i za životnu sredinu. Radno mjesto za ovu poziciju je popunjeno 14. novembra prošle godine.

 Foto: Vantagedrilling.com
Foto: Vantagedrilling.com

Na ova pitanja nije odgovoreno ni u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI).

“Pitanja koja ste postavili su u domenu nadležnosti UIP-a. Možemo garantovati da zaposleni u ministarstvu i Upravi za ugljovodonike svojim znanjem i iskustvom mogu da obave sve poslove vezane za projekte u vezi sa istraživanjem nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Vjerujemo da će se zbog značaja ovih projekata i ostali organi državne uprave uskoro pojačati u ljudstvu i tehnici kako bi kvalitetno obavili sve zadatke koji su u opisu njihovog posla”, rečeno je zvanično u MKI, koje nije odgovorilo na pitanje da li smatraju da je jedan inspektor dovoljan da kontroliše ovaj posao.

Vlada je nedavno odlučila da sve inspekcije vrati pod okrilje ministarstava, pošto je analiza pokazala da je opravdano rasformirati UIP.

Iz UIP-a su objasnili da u odsjeku za rudarsku, geološku inspekciju za ugljovodonike ima jedan inspektor za ugljovodonike.

Na pitanje da li inspektor ima neophodne licence i gdje ih je stekao iz UIP-a su kazali da zakonom nije propisano posjedovanje licenci, već da inspektor mora da ispunjava uslove propisane zakonom za obavljanje tih poslova.

“To su VII 1 nivo kvalifikacije obrazovanja (fakultet iz oblasti prirodnih nauka ili iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka), najmanje dvije godine radnog iskustva, položen stručni ispit za rad u državnim organima. Inspekcijski nadzor se vrši u pogledu pridržavanja zakona, drugih propisa i opštih akata iz oblasti istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, kao i preduzimanja upravnih i drugih mjera i radnji u cilju da se utvrđene nepravilnosti otklone i obezbijedi pravilna primjena propisa, uključujući i iniciranje postupaka kod nadležnih organa. Pored zakona kojim se uređuje inspekcijske nadzor materijalni zakon po kojem inspektor za ugljovodonike postupa je zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika (prava i dužnosti inspektora su propisana članom 71). Mjesto inspektora za ugljovodonike je bilo nepopunjeno duže vrijeme, jer se na oglase koji su raspisivani nisu javljale osobe sa navedenim potrebnim uslovima za ovo radno mjesto. Radno mjesto je popunjeno na osnovu javnog konkursa objavljenog 14. novembra prošle godine, a rješenje o zasnovanom radnom odnosu je doneseno 15. februara ove godine”, kazali su u UIP-u.

Italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek 25. marta počeće prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju. Ono treba da traje 180 dana. Prvo istražno bušenje je bilo planiralo za ljeto prošle godine, ali je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Postrojenje koje će da vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore “Topaz Driller” stigao je na lokaciju 13. marta nakon petodnevnog putovanja od Malte gdje su vršene finalne pripreme za predstojeće bušenje.

Kompletan posao u vezi sa projektom naftne bušotine u Crnoj Gori uradila je Uprava za ugljovodonike na čelu sa bivšim direktorom Vladanom Dubljevićem, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju na lični zahtjev.

Iz MKI-a, kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić, su nedavno saopštili da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dužine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

U srijedu sjednica Skupština opštine: PODSTICAJNE MJERE ZA POLJOPRIVREDU, ODLUKA O ZARADAMA…
U srijedu sjednica Skupština opštine: PODSTICAJNE MJERE ZA POLJOPRIVREDU, ODLUKA O ZARADAMA…

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ardijan Mavriq sazvao je za narednu srijedu, 29.03.2023. godine, prvu sjednicu prvog redovnog zasjedanja lokalnog parlamenta koja će se održati u Velikoj sali Skupštine

Maštaš da otputuješ u svemir? Sada imaš priliku
Maštaš da otputuješ u svemir? Sada imaš priliku

Da li ste ikada zamišljali sebe u kosmičkom odijelu, da otputujete u svemir i koračate neistraženim planetama? Ako si jedan od nas sanjalica i želiš da posmatraš planete iz ptičje perspektive, predstavljamo

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE
Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji

Ulcinj: NOVIM HOTELOM NA SUKI UPRAVLJAĆE „HILTON“
Ulcinj: NOVIM HOTELOM NA SUKI UPRAVLJAĆE „HILTON“

Kompanija “Royal“ iz Prištine, koja će graditi hotel na Suki, dogovorila je da operater tog objekta bude čuveni hotelski brend „Hilton“, saznaje Portal Ul-info. Premijer Dritan Abazović izjavio je u utorak

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 24. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Zoganje, Donja Briska Gora,