VIRTUELNA REALNOST (VR) kao značajno sredstvo za promociju kulturne baštine

Kulturno nasljeđe, materijalno i nematerijalno, predstavlja sistem vrijednosti, vjerovanja, tradicije i stil života jednog društva koji se prenosi sa generacije na generaciju. Kulturno naslijeđe je jedan od ključnih segmenata razvoja turizma na Zapadnom Balkanu.

Razvoj tehnologije i prije svega njena sve veća rasprostranjenost i lakša dostupnost, stvorilo je uslove za njeno inovativno korišćenje za valorizaciju kulturne baštine, pogotovo u djelatnostima kao što je turizam. Razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija uticao je na unaprijeđenje upravljanja, zaštite i promociju kulturnog nasleđa. Virtualnu stvarnost (VR) možemo na kratak način definisati kao „povezivanje stvarnih objekata sa svijetom tehnologije”. Uz pomoć VR turisti bi mogli virtualno hodati po najznačajnim arheološkim lokalitetima u Crnoj Gori. Turisti mogu virtuelno doživjeti materijalno i nematerijalno kulturno naslijeđe, i time upotpuniti svoje iskustvo.

Projektom HeritageREVIVED, uz pomoć virtuelne stvarnosti (VR), planirana je virtuelna obrada arheološkog lokaliteta u Šasu, kao i ulcinjskog Muzeja u Starom gradu.

Posjetiocima će moći virtuelno da prošetaju po arheološkom lokalitetu Šas, da uživaju u srednjovjekovnoj arhitekturi crkve Sv. Marije i katedrali Sv. Jovana Krstitelja. Virtuelna šetnja biće dostupna i na Trgu robova u Starom gradu, citadeli, arheološkom i etnografskom muzeju, kao i Kuli Balšića.

HeritageREVIVED: Očuvanje, valorizacija i promocija kulturnog nasljeđa na periferiji urbanih sredina (Preservation, valorization and promotion of cultural heritage on the outskirts of urban areas) je projekat koji ima za cilj da bogatu kulturnu baštinu, po kojoj je naš region prepoznat, pokuša integrisati u održivu zajedničku prekograničnu ponudu kultunog turizma, kao i stvori uslove za održivo upravljanja lokalitetima kuturne baštine. Projekat se posebno bavi onim lokalitetima koji se nalaze na periferiji urbanih područja, a koja su često fizički ugrožena, zapuštena, nepristupačna i slabo promovisana.

Projekat finansira Evropska unija preko INTERREG – IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije zapadnohercegovačke – HERAG (Bosna i Hercegovina), dok su ostali partneri projekta Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Hrvatska), Županijska uprava za puteve Split (Hrvatska) i Opština Ulcinj (Crna Gora).

U sklopu promotivne kampanje projekta, organizovana je prezentacija projekta HeritageREVIVED za učesnike O.Š. Maršal Tito iz Ulcinja, i njihove profesore, kao i djeljenje brošura na štandu u centru grada. O projektu govorili su sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, omladinu i društvene djelatnosti, Artan Čobi i kustos Muzeja, doktor arheologije Anton Ljuljđuraj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula, Gač,

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa 5€ bonusa i čak 200 besplatnih

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri