Vlada: NEMA ZGRADA NA SOLANI

Prostorni plan posebne namjene za Obalno područje Crne Gore i PUP Ulcinj predvidjeće ostanak proizvodnje soli, razvoj zdravstvenog turizma gradnjom spa i welnes centara, posmatranje ptica i gradnju biciklističkih staza, saznaje Portal Analitika. To je epilog održane radionice u kojoj su učešće uzeli i studenti. Kako sada stvari stoje, na prostoru Solane nijesu predviđene stambene zgrade.

“Krajnji rezultat radionice je da Ucinjska solana bude područje prvenstveno namjenjeno za proizvodnju soli, kao i za korišćenje prirodnih resursa ljekovitog blata u funkciji zdravstvenog turizma (welnes i spa), posmatranje ptica i biciklizam, kao jednog od vidova eko-turizma, sa korišćenjem obnovljivih izvora energije, što u potpunosti odgovara konceptu predviđenom pomenutom planskom dokumentacijom”, kazano je Portalu Analitika iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Područje Ulcinjske solane je, već, planski razrađeno kroz Prostorni plan Crne Gore sa osnovnom namjenom proizvodnje soli. U Prostornom planu Crne Gore je, između ostalog, navedeno da je za ovaj prostor moguće predvidjeti izvjesni vid eko-turizma, koji će se bazirati na valorizaciji prirodnih resursa (posmatranje ptica, obilazak prirodnog rezervata i sl).

U toku je izrada Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore i Prostorno-urbanističkog plana Opštine Ulcinj, koji u potpunosti podržavaju pomenuti koncept baziran prvenstveno na organizovanju proizvodnje soli, a zatim kao potencijalno područje gdje se može organizovati eko-turizam u smislu posmatranja ptica, uključujući i zdravstveni turizam, spa centar i sl.

Prilikom izrade pomenutih planova, a tokom organizovanja javne rasprave o nacrtu PUP-a Ulcinj, konstatovano je da je potrebno staviti poseban akcenat na unapređenje participivnog pristupa i učešća svih zainteresovanih strana u izradi prostorno planske dokumentacije.

“U skladu sa tim, Direktorat za planiranje prostora je odlučio da primjeni iskustva participativnog učešća u prostornom planiranju, po principu bottom-up, koji je po ocjenama Svjetske banke dao odlične rezultate prilikom izrade prostrno – urbanističkih planova za sedam opština na sjeveru Crne Gore kroz LAMP projekat (projekat Ministarstva održivog razvoja i turzima i Svjetske Banke), napominju iz Ministarstva.

U organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i LAMP projekta, organizovana je radionica na temu “Participativni pristup u prostornom planiranju i planiranju predjela” u Opštini Ulcinj, na kojoj je definisano pet “hot spot” lokacija od kojih je jedna i područje Ulcinjske solane.

Na radionici su aktivno učećće uzeli: potpredsjednica Opštine Ulcinj Zenepa Liković, direktorica Turističke organizacije Ulcinj Zana Sarvan, predstavnici NVO-a  Green Home i Mogul, stečajni upravnik i tehnički direktor Ulcinjske solane, zainteresovani građani, kao i studenti Arhitektonskog fakulteta i studenti pejzažne arhitekture.

Obilaskom terena i upoznavanjem sa planskom dokumentacijom, razgovorom sa svim relevantnim subjektima, kao i izradom terenskog obrasca, studenti su u tri odvojene grupe radili na izradi koncepta razvoja Ulcinjske solane i isti prezentovali javnosti.

“Takođe, finalni rezultat radionice je postignuti konsenzus svih učesnika, kao i da ova radionica predstavlja samo početni korak ka formiranju programskog zadatka sveobuhvatnog projekta za razvoj ulcinjske solane, čime bi se unaprijedio kvalitet turističke ponude opštine Ulcinj i otvorila nova radna mjesta, a sve na postulatima održvog razvoja”, zaključiju iz Ministarstva.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo ekonomije, kao resorno za ovu oblast, u saradnji sa opštinom Ulcinj i rukovodstvom Ulcinjske solane, preduzeće dalje korake na unapređenju prostora Ulcinjske solane i realizaciji koncepta koji smo započeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za

Krajem naredne sedmice: Open day Hotel Azul Beach Resort Montenegro by Karisma
Krajem naredne sedmice: Open day Hotel Azul Beach Resort Montenegro by Karisma

Hotel Azul Beach Resort Montenegro traži nove kolege u susret ljetnjoj sezoni 2023. Pozivamo sva zainteresovana lica da posjete naš hotel Azul Beach Resort Montenegro na datume 07.04.2023. i 08.04.2023.

Počeo projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže: ULCINJ UŠAO U NOVU FAZU RAZVOJA
Počeo projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže: ULCINJ UŠAO U NOVU FAZU RAZVOJA

Na ulcinjskoj Velikoj skeli, na rtu Đerane, danas je svečano obilježen početak radova na projektu rekonstrukcije i izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Ulcinj. Riječ je o projektu Vlade