Vlada: SPECIJALIZOVANO PLOVILO PROTIV KRIVOLOVA NA MORU

inspekcijsko ploviloČlanovi radne grupe za borbu protiv nelegalnog ribolova, koju čine predstavnici nadležnih institucija i civilnog sektora, na posljednjem sastanku konstatovali su da je u proteklom periodu zaživio široki front u borbi protiv raznih vidova nedozvoljenog ribolova, te da su postignuti  značajni rezultati.

U proteklih tri godine sproveden je veliki broj akcija, kako na moru, tako  i na kopnu. Kao rezultat pojačanih i zajedničkih aktivnosti značajan broj osoba procesuiran je, i to posebno u slučajevima nelegalne upotrebe  mreža, dinamita, agregata, noćnog ronjenja lampama. Takođe, slučajevi upotrebe dinamita u značajnoj mjeri su prorijeđeni.

Posebno značajnim pomakom ocijenjen je podatak da su u toku 2020. godine dva lica osuđena na petomjesečne zatvorske kazne zbog nezakonitog ulova ribe. Ocjenjujući da se, nažalost, svijest ribokradica jedino može promjeniti na ovaj, restriktivan način, predstavnici Radne grupe su izrazili nadu da će tužilaštvo i sudovii u narednom periodu nastaviti da rješavaju procesuirane slučajeve i najoštrije kažnjavaju sve devastatore našeg mora, jezera i rijeka.

Inspekcija za ribarstvo, Uprava policije kao i ribočuvarske službe u narednom periodu posebnu pažnju posvetiće pitanju neleganog ribolova na prostoru opštine Nikšić, Danilovgrad, Tivat (Bigova), kao i Skadarskog jezera.

U cilju jačanja kapaciteta inspekcije za ribarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sprovelo je proceduru i nabavilo  savremeno opremljeno plovilo za kontrolu aktivnosti na moru, a koje će u značajnoj mjeri pomoći suzbijanju nelegalnih aktivnosti. Nabavka ovog broda, u vrijednosti od oko 600 hiljada eura, realizovana je kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada Crne Gore realizuje sa Svjetskom bankom.

Podsjećamo da je u cilju unapređenja kontrole i borbe protiv svih vrsta nelegalnog ribolova, Ministarstvo poljoprivrede u junu 2017. godine formiralo radnu grupu čiji su članovi predstavnici svih relevantnih državnih i naučnih institucija – Ministarstva poljoprivrede, koje koordinira radom grupe, zatim predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova, Uprave pomorske sigurnosti, Prirodno – matematičkog fakulteta, Agencije za zaštitu životne sredine, Višeg državnog tužilaštva, Lučke kapetanije, JP Morskog dobra, kao i predstavnici civilnog sektora.

Posebno uspješna saradnja ostvarena je sa Grupom građana STOP KRIVOLOVU i NVO „Carp security team“, koji nesebičnom i ogromnom podrškom svojih predstavnika daju veliki dopinos suzbijanju nelegalnog ribolova i očuvanju i zaštiti našeg mora.

Ovom prilikom apelujemo na sve savjesne građane, sportske ribolovce, ronioce, privredne ribare, da prijave eventualne nelegalne aktivnosti, kako bi pomogli nadležnim institucijama da pravovremeno reaguju, jer samo zajedno možemo sačuvati naša prirodna bogatstva.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU
Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU

“Raduje što smo udruženim snagama preduzeli aktivnosti kako bi sačuvali strateški važne opštinske i državne resurse, kao što su Solana, Valdanos i Ada, ali i iznikli iz pepela nekadašnje simbole grada,

Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti
Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana opštine Ulcinj, predsjedniku Opštine Omeru Barjaktariju, predsjedniku Skupštine opštine Ardijanu Mavriću, odbornicima i svim građanima

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za