VLADA(VINA)PR(A)VA

Kao što je i Ustavom propisano, Crna Gora je zemlja koja poštuje vladavinu prava. Svako ima pravo na pravo, čak iako se nekad neka prava daju bez zahtjevanja drugih. Tipičan primjer jeste plaćanje vladinih dugova, plaćanje većih poreza i taksi kao i plaćanje nerazumnih kazni. To je, dakle, pravo naroda da učestvuje u preraspodjeli plaćanja dugova! Sasvim je logično da narod koji bira vladu plaća i vladine račune i podijeli sa njom teret pogrešne politike. Ipak, vlada kao autorizovana za to, postavlja prioritete, iako se ti prioriteti često kose sa voljom “običnih” građana.

Iscrpljeni su skoro svi mogući harači na narod, uključujući i tzv. “policijske akcije”, kao i neophodnost policijskih službenika da budu efikasni po pitanju broja napisanih prijava, ali još uvijek nema dovoljno novca koji se mora prikupiti kako bi lakše prezimili u ovom budžetskom deficitu.
A kako ne bi strahovali od zime i od hladnoće koja se najavljuje ove godine, odlučili su da i tokom ljeta građane naviknu na “umjerenu kontinentalnu” klimu kako ne bi došlo do drastičnog mijenjanja temperature. I medicinski je dokazano da nije zdravo da se prelazi sa vrućeg ljeta na prehladnu zimu, preskačući čitavu jesen! Kako rashladiti narod u ovom ljetnjem periodu? Vrlo jednostavno… dođete mu u lokal ili kuću i napišete mu inspekcijsku kaznu, bez obzira na stepen prekršaja! Naravno, bez upozorenja!
Inspekcija radi svoj posao, primjenjuje zakon, preuzima mjere predostrožnosti, čak i brine za građane. Ovo se može vezati za činjenicu da inspekcije vrlo često pišu prijave bez čvrstog osnova koji je “okom vidljiv”. Građani čak treba i da im se zahvale jer im pišu neku minimalnu prijavu, pošto je moraju pisati po naredbi, te pored onih osnovnih kontrola (kada je sve ispravno) ne žele da kopaju dalje kako ne bi naišli na nešto što kao posljedicu nosi veću kaznu.
Veoma kulturno i krajnje profesionalno ulaze u lokale, plaže, prodavnice, internet kafiće i ostale ljetnje privredne objekte; krajnje kulturno traže menadžera ili gazdu lokala; na sasvim korektan način pregledaju papire, ne “šunjaju” se po stolovima gostiju da vide račune, niti traže da se donese račun sa stolova pošto taj račun ipak pripada gostu!
Međutim, ono što svaki vlasnik treba unaprijed da zna, pa čak i kad se radi o objektima koji pružaju razne (ne)ugostiteljske usluge, jeste šta će gost zatražiti, koliko će nečega uzeti ili koristiti, tako da mu račun mora uvijek biti u skladu sa narudžbama i vremenom. Dakle, račun kao i kafa ne smije zakasniti ni sekund od trenutka kad je iskucan. Slikovito, jedino šta im je ostalo da zatraže jeste da kad uđete u prodavnicu zatražite račun (“Molim Vas, mogu li dobiti račun za jednu kisjelu vodu, 50 grama kafe, 150 grama mljevenog mesa, jedan margarin i kilogram domaćeg sira) i tek onda pođete po namirnice koje ste unaprijed platili! Ali, u slučaju da usput vidite još nešto što bi vam zatrebalo (npr. glavicu kupusa) onda dobro razmislite, jer ako nemate tu stavku na računu, neko će morati da plati prekršaj: Vi – jer niste znali da će vam trebati ili kasirka – jer nije vidjela u vašim očima da će vam i to trebati!
Čak se dobro zamislite ako ćete nekom za drugim stolom da pošaljete piće, jer ujedno trebate poslati račun! Ili nemojte piti piće na otvorenom kad je vjetar, jer postoji “mala” mogućnosti da račun poleti! Ili neka Vam se ne desi da ponesete neki lijek u likvidnom stanju u neki lokal, jer većina lokala možda nema baš to piće u ponudi, tako da neće biti u mogućnosti da Vam dostavi račun za to! I šumeće tablete zamolite da vam iskucaju kao neko piće koje sadrži magnezijum!
Ipak u ovoj državi, Zakon ima primat i on se mora sprovoditi, pa makar to bilo i u kažnjavanju naroda. Samo mijenjamo poslovice „Na greškama se uči“ sa „ greške se plaćaju“. Dosta su učili ovaj narod šta je najbolje za njih, pa neće valjda sad pojedinci da ispaštaju zbog pogrešnih ekonomskih poduhvata. Ipak je ovo “građanska država“ tako da je i dug „građanski“.
Kao što je jedan cijenjeni gospodin rekao: „Prvo ste naučili narod da krade, a sad ga silom vraćate na aršine legalnog“. Sumnjam da se ikad u Crnoj Gori poslovalo nelegano! Možda je nešto nekad promaklo i prekšio se zakon, ali je pravosudni sistem kako to Vlada(vina) pr(a)va nalaže.
Građani mogu da zaborave na podmićivanje inspektora, jer Vlada(vina) pr(a)va izričito naglašava borbu protiv mita i korupcije. Inspektori su ipak uvijek bili korektni po pitanju kontrole i kažnjavanja, nikad nisu bili skloni malverzacijama. Vrlo profesionalno rade ono za šta su obučeni, rade po starom zavjetu „čitaj kako piše“ i „ piši kako čitaš“, uz to imaju i malo muzičkog sluha pa na taj način određuju visinu kazne koja u zakonu ima minimalnu i maksimalnu vrijednost. Ako slučajno podignete ton inspektoru, onda je po automatizmu to i veća kazna!
Na kraju, Vlada(vina) pr(a)va se zalaže za ono što je najbolje za građane. To je i narod shvatio pa doprinosi tome. Mislim da bi svako od nas umjesto molitve, svako jutro trebao izgovoriti onu čuvenu „Hvala Vladi i resornom ministarstvu!“, tako da bi umjesto nekom promocijom i marketingom evropskih vrijednosti, koji se neprekidno ponavljaju po medijama, zaključio sa marketingom EPCG: „Podijelimo teret zajedno“! Ipak se na muci poznaju junaci, a Crna Gora je poznata po čojstvu i junaštvu.
(Komentar čitaoca Portala UL-info) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Predsjednica Kosova u posjeti Crnoj Gori: PRVO U PODGORICI, PA U ULCINJU
Predsjednica Kosova u posjeti Crnoj Gori: PRVO U PODGORICI, PA U ULCINJU

Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani boraviće početkom narednog mjeseca u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saznaje Portal Ul-info. Ona će prvog dana posjete u Podgorici razgovarati sa najvišim

Ulcinj: I KRAJEM JANUARA KUPAČI NA MALOJ PLAŽI (video)
Ulcinj: I KRAJEM JANUARA KUPAČI NA MALOJ PLAŽI (video)

U Ulcinju je danas bio prekrasan dan koji su mnogi građani iskoristili za šetnju ili radove u maslinadi. Neki su se istovremeno odlučili da prisustvuju svečanom otvaranju još jedne Maslinijade u Starom

Meridianbet izazov: Subotom igraj GG3+ i osvoji!
Meridianbet izazov: Subotom igraj GG3+ i osvoji!

    Da januar bude u znaku poklona i prazničneatmosfere, sportska kladionica Meridian počinje sa promocijom „Novogodišnjikalendar“.   Sedam dana u nedelji, za korisnike sajtameridianbet.me,

Opština Ulcinj: U UTORAK U POSJETI PREMIJER SA MINISTRIMA
Opština Ulcinj: U UTORAK U POSJETI PREMIJER SA MINISTRIMA

U utorak, 31. januara 2023.godine, opštinu Ulcinj posjetiće delegacija Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom dr. Dritanom Abazovićem. U društvu premijera Abazovića biće ministar ekonomskog razvoja i turizma

Premijer Rama: ĐUKANOVIĆ MI JE PRIJATELJ, A ABAZOVIĆ NEVJEROVATAN FENOMEN
Premijer Rama: ĐUKANOVIĆ MI JE PRIJATELJ, A ABAZOVIĆ NEVJEROVATAN FENOMEN

“Milo Đukanović mi je prijatelj i on će uvijek biti prijatelj, podržao sam ga u teškom trenutku zato što je tada zastupao multietničku saradnju… Ali to me ne sprječava i ne bi me moglo spriječiti