Vuković: U OVOJ GODINI OČEKUJEMO REALNI RAST OD 3,8 ODSTO

Ministar finansija Novica Vuković poručio je da će 44. Vlada obezbijediti obećani rast penzija i zarada.

“44. Vlada je prvi ispit iz odgovornog upravljanja javnim finansijama, novcem svih vas, položila već na samom početku, u veoma kratkom roku, usvojivši neophodni rebalans za 2023. godinu i budžet za 2024. godinu, najodgovorniji, u odnosu na zatečene i aktuelne okolnosti. Time smo spriječili privremeno finansiranje i obezbijedili stabilnost i redovnost u izmirivanju svih obaveza države”, rekao je Vuković.

Kako je istakao,  Vlada je omogućila unaprjeđenje životnog standarda najstarije populacije kroz rast minimalnih penzija na nivo od 450 eura.

“Povećali smo kapitalni budžet za 40 miliona eura u odnosu na prošlu godinu i stvorili pretpostavke za nastavak realizacije druge dionice auto-puta ‘Bar-Boljare”, kazao je on.

Vuković je dodao da su izmijenili set zakona kojim se generišu dodatni prihodi budžeta, širi poreski obuhvat i jačaju ekonomski trendovi i da samo kroz izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave očekuju dodatnih 10 miliona eura opštinama sjevera.

“Očekujemo realni rast od 3,8 odsto u 2024. godini. Sklopivši hedžing aranžman za kredit za izgradnju auto-puta, državu smo zaštitili od valutnog rizika, a već na januarskoj rati ostvarili smo uštedu od 3,6 miliona eura”, rekao je ministar i dodao da su usvojili i prije roka poslali EK na mišljenje, glavni dokument srednjoročnog programiranja makroekonomske i fiskalne politike Crne Gore – Program ekonomskih reformi”, naglasio je ministar.

Prema njegovim riječima, tim Ministarstva finansija sada aktivno radi na pripremi Fiskalne strategije, Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike i Makro-fiskalnog programa.

“Njima ćemo prepoznati ključne reformske procese i postaviti srednjoročni okvir ekonomskih tokova. Pred nama su i dalje krupni i zahtjevni zadaci, kojima ćemo pristupiti posvećeno. Odlučni da kreiramo održiv fiskalni i makroekonomski okvir. Cilj nam je da u naredne dvije godine dostignemo suficfit tekuće potrošnje”, kazao je on napominjuči da će značajno smanjiti neproduktivne rashode i povećati budžetske prihode.

“Punom podrškom razvojnim projektima, kreiraćemo osnove za dinamičniji ekonomski rast. Budući da državni budžet pripada svima vama, ne budite tolerantni na uočavanje sive ekonomije, prijavite svaki njen oblik. Tako ćemo omogućiti, ne samo više novca u državnoj kasi, već i fer tržišnu utakmicu za sve koji žele odgovorno da posluju”, istakao je Vuković i zaključio da “čuvajući javni budžet, čuvamo ekonomsku i socijalnu stabilnost svih vas”, zaključio je Vuković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju