Xh.Hoxhiq: ULCINJ NEKAD I SAD – KAKO DALJE?

(Ulqini florini – Ulcinj zlatnik)

To nam je amanet od naših starih predaka, prvenstveno pomoraca aludirajući na sve čime nas je Bog podario – klimu, more, rijeku, jezero, potoke, izvore, reljef, topografiju, biodiverzitet, bogatu istoriju, tradiciju, kulturu, ponašanje, folklor, gastronomiju, običaje, vrijedne građane koji su vjekovima oplemenili, promovisali, razvijali, čuvali, štitili mitski, nebeski, magični, duhovni, građanski, multietnički, multikonfesionalni, multikulturalni gradić ribara, pomoraca, trgovaca, maslinara, zanatlija, poljoprivrednika, sa najvrednijim i najmarkantnijim lokalitetima: prvenstveno Kalaja – Stari grad i Pristan – Rana. Kroz vijekove Kalaja – Stari Grad ponosno stoji kao nasukani brod, čuva istoriju, tradiciju, kulturu, kolijevka je brojnih legendi i događaja, gusarsko gnijezdo, mjesto gdje su stolovali Iliri, Vizantija, Mleci, Balšići, Otomanska Imperija, robovao slavni španski pisac Miguel De Servantes, inspiracija za putopisce Arnolda von Harfija, Evlija Čelebija – navodi poznati intelektualac, poliglota, turizmolog, kulturolog, profesor Ismet Karamanaga – Starograđanin od glave do pete, osnivač dudododišnji i nadamo se vječni predsjednik NVO PRIJATELJI STAROG GRADA.

A moj Ulcinj i svih onih izvornih, pridošlih gostiju, posjetilaca i dobrodošlica uvijek je manje ili više bio zapostavljen, zanemaren od centra moći nekadašnje Jugoslavije, potom države Crne Gore, a kada su Ulcinjani sami odlučivali o svojoj sudbini, najviše se razvijao. Privreda – Solana – Turizam, GP Primorje, Agropogon – Agroulcinj, ULTEP Vladimir – prva fabrika – sve žene Albanke u Crnoj Gori bile su nosioci razvoja.

Eto, to je bio autentični, izvorni Ulcinj, prastaro mjesto čiji su korijeni iz vremena kad je Rim (grad na sedam brežuljana) bilo selo (nastalo sedam vjekova prije Hrista) a Grci učili pomorstvo. Dokumenat Master Plan za razvoj Velike Plaže DEG – Njemački investicioni fond – maj 2003. str. 42, upoređivan je Ulcinj sa pokrajinom Španije – Andaluzijom, gdje se ukrštaju arapska kultura, znamenita Alhambra, hrišćanstvo i jevrejsko i živi od prošlosti – istorija, kultura, folklor, igre, flamengo, uz razvijeni turizam. Politička obiležja populacije su samo u domenu statistike.

Ali, avaj, rušenjem „prevaziđene“ dogovorne ekonomije – u jednopartijskom sistemu – monizmu i pojavom rušilačkog, štetočinskog, neoliberalnog sistema „tržišne privrede“ i političkog višepartijskog sistema Ulcinj doživi pravu havariju. Preko noći od Solane, turizma, Agropogona i drugih privrednih subjekata ostaše „ostaci ostataka“ (izraz ulcinjskog novinara, turizmologa i NVO aktiviste Mustafe Canke).

E to je urušeni, uništeni, moralno, ekonomsko, socijalno, ambijentalno – betonirani, ekološko devastirani i demografsko izmijenjen Ulcinj. A jevrejska poslovica kaže: ako hoćeš da uništiš državu, opštinu, preduzeće, ne moraš ratovati, postavi na čelna radna mjesta nesposobne osobe – oni će obaviti posao.

Na političkoj sceni Ulcinja nastupiće „patriote“, partijski vojnici, populisti, mnogi od njih nedovoljno stručno obrazovani i nedokazani i uz koncept Ulcinj SAD, padobranski zdaj jurišaše na fotelje po dubini, radna mjesta po širini, zapošljavanje familije, rođaka, prijatelja po visini, upravne odbore javnih preduzeća po dužini i sa uništavanjem privrede započne urušavanje finansija opštinskih institucija u cjelini, a najizraženiji u posljednjih desetak godina.

Izbiše na vidjelo sumnjivi poslovi vezano za gradnju betonsko – željeznog monstruma Star Grad – Kalaja, slučaj K1, advokatske usluge, sudski sporovi, na štetu Opštine, milionske i višemilionske štete, zapošljavanje radi političkog balansa, „prekovremeni rad“, članstvo u raznim upravnim odborima, komisijama, slučajevi KFW i EIB, izvještaj DRI duplo negativan, česte posjete inspektora kriminalističke policije po raznim osnovama itd. Niko nije kriv dok se ne dokaže, a kada će se dokazati ne zna ni Đekna.

Poseban slučaj je lokalitet na Pristanu, jedan od simbola Ulcinjskog ribarstva i pomorstva, Bogom dan za izgradnju muzeja pomorstva i ribarstva koji je pod sumnjivim okolnostima – koncept IMT, prodat kao na buvljaku upornim nastojanjem tadašnjih čelnika Opštine čime je brutalno uništen ovaj simbol, tradicija, istorija, običaja, profesije, folklora i stjecište naših predaka.

A očuvanje simbola, tradicije, istorije, običaja, profesije je temelj kulture društva. A grčka poslovica kaže: onaj (oni) koji ne znaju šta je bilo i šta se događalo na određenom lokalitetu prije njegovog rođenja ne zna i ne može da kreira budućnost tog lokaliteta. „Izgleda“ da ova poslovica ima „izuzetaka“. Štetu što jedna neznalica napravi ne mogu popraviti 100 pametnih, veli narodna.

Zabrinut zbog postojeće ekonomske, socijalne, ambijentalno – ekološke, demografske situacije u Ulcinju, koristim priliku da se obratim svim dobronamjernim građanima, gostima, turistima, da iskažu svoje ideje za rješavanje životnih problema žitelja Ulcinja uz poruku, da se Ulcinj voli djelima a ne praznim političkim frazama i usko ličnim i partijskim interesima.

Ulcinj zaslužuje više od onoga što mu se daje, a manje od onoga što mu je oduzeto u posljednjih 30-tak godina.

KAKO DALJE?

  1. Sektorka, administrativna, kadrovska, fiskalna reforma organa uprave Javnih preduzeća
  2. Popis opštinske imovine – prostor, građevinski objekti, vozila, vodene površine, akcije dugovanja, potraživanja i dr.
  3. Da priliv i odliv – prihodi i rashodi po stavkama u budžet Opštine prikazati na web stranici Opštine svakog mjeseca.
  4. Uključivanje Opštine Ulcinj u razvojni koncept (EU standarda – Strategija pametne specijalizacije za oblasti – održiva poljoprivreda održivi zdravstveni turizam, obnovljiva energija, zaštita životne sredine)
  5. Formirati opštinski EKO Agro Fond
  6. Formiranje anketnog odbora za procjenu legaliteta i legitimiteta i načina prodaje (kao na buvljaku) ribarskog placa na Pristanu
  7. Da se prva naredna sjednica lokalnog parlamenta posveti stanju prostora i ekološkim problemima u opštini Ulcinj
  8. Da se u procesu kreiranju javnih politika uključe relevantni predstavnici NVO sektora (uz priloženi CV)
  9. Spisak parcela – opštinske imovine koje su pod hipotekom
  10. Procjena prirodnih i ljudskih resursa – potencijala, neophodnih i uslov za pristupu EU fondovima u narednom periodu.

Dželal Hodžić, dr.vet.med & ecc

Direktor NVO “Zeleni Korak“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Uruči: FASADE U FOKUSU SARADNJE OPŠTINE ULCINJ I FAKULTETA U TIRANI
Uruči: FASADE U FOKUSU SARADNJE OPŠTINE ULCINJ I FAKULTETA U TIRANI

Studenti pete godine i profesori Fakulteta za arhitekturu i urbanizam (FAU) Politehničkog univerziteta u Tirani boravili su ovog vikenda u Ulcinju. Povod posjete bio je njihov projektantski zadatak za

CEDIS: U SRIJEDU BEZ STRUJE VELIKI DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U SRIJEDU BEZ STRUJE VELIKI DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u srijedu, 30. novembra, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: dio naselja Kolomza,

Meridian Pay: Uplati deposit na Tobacco S Press trafikama i osvoji 20% bonusa!
Meridian Pay: Uplati deposit na Tobacco S Press trafikama i osvoji 20% bonusa!

Svaki bonus je dobar bonus? Kako god bilo, najveći bonusi su ipak omiljeni! Priliku da jedan takav bonus bude uplaćen na Vaš korisnički nalog, ostvarujete na veoma jednostavan način! Odlaskom do najbliže

Savjet za privatizaciju: POŠTUJEMO ODLUKU SUDA, DONIJEĆE SE NOVA ODLUKA ZA SOLANU
Savjet za privatizaciju: POŠTUJEMO ODLUKU SUDA, DONIJEĆE SE NOVA ODLUKA ZA SOLANU

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore, kojim je predsjedavao premijer Dritan Abazović, je saopštio da se upoznao sa presudom Upravnog suda kojom je poništeno mišljenje Savjeta, po

Gran pri Montenegro: KARATISTI ULCINJA OSVOJILI DRUGO MJESTO
Gran pri Montenegro: KARATISTI ULCINJA OSVOJILI DRUGO MJESTO

Karatisti “Ulcinja” osvojili su drugo mjesto u generalnom plasmanu Internacionalnog karate turnira Gran pri Montenegro u Igalu. Oni su, na ovom turniru na kojem su pobijedili karatisti Bara, osvojili 14