Z.Lika: NOVI ZAKON O PLANIRANJU NISTA NE STITI U ULCINJU

 

zenepa-likaSaopštenje za javnost izvršne direktorke Društva “Martin Schneider-Jacoby” Zenepe Like, diplomirane inženjerke arhitekture

Usvajanjem Predloga Zakona za planiranje CG Opština Ulcinj ostaće bez ingerencija i mogućnosti planiranja na jedinstvenom prostoru i njegovim resursima. Solana i Valdanos aktualni slučaji zbog kojeg je bilo nesuglasica izmedju Opštine i Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), usvajanjem ovog zakona će isključivo Vlada odnosno MORT odlučivati o njihovoj sudbini.

Izjave ministra Radulovića o stanju odnosno devastaciji prostora su toliko nerazumljive i neiskrene, jer negiraju činjenicu da je resorno ministarstvo aktivno učestvovalo i potenciralo devastaciju prostora, proglongirajući usvajanje PUP-a za Opštinu Ulcinj (jedinstven slučaj u CG jer je tadašnja vlast predala ingerencije MORT-u). Razlog dugotrajnosti usvajanja: MORT je imao drugačiji scenario za valorizaciju jedinstvenog prostora Solane i Valdanosa suprotno interesima lokalne samouprave i njenih građana. Naime, MORT je bio za izgradnju turističkih kapaciteta na ovim prostorima.

28.12.2016. usvaja se u Skupštini Opštine Prostorni plan za Opštinu Ulcinj (PUP), nakon skoro 8 godina na radu ovog važnog planskog dokumenta za razvoj Opštine Ulcinj, u momentu kada se učinjelo da su Solana i Valdanos i ako ne formalno ali po planskoj dokumentaciji zaštićeni prostori i katergorisani kao spomenici prirode, dovodi se predlog zakona o planiranju koji ukida i odbacuje PUP i sve ostale planove nižeg reda koje su u proceduri izrade ili pak usvojeni, i samim tim Solana i Valdanos kao i monogobrojni prostori poput Šaskog Jezera, Velike Plaže, Ostrvo Ada i Rijeka Bojana i ako prepoznati kao buduća Natura 2000 područja, ovim zakonom više nisu, jer ovaj zakon prepoznaje samo kategoriju nacionalni park i UNESCO!

Već decenijama je priobalno područje blokirano u razvoju, najatraktivnija predjela poput Velike Plaže su pod ingerencijom MORT-a, tj. u zoni Morskog dobra. Čak i srušeni hoteli Galeb i Jadran se nikad više nisu uzdigli jer i ovdje je resorno ministarstvo igralo GLAVNU ULOGU. Namjerno je razvoj ove najbogatije, ali i najnerazvijenije Opštine na Primorju doveden na NULU. Svaki plan nižeg reda kao što su DUP, UP i studije lokacije koji su bile u nadležnost Opštine Ulcinj, njihovo usvajanje je usko vezano sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Nijedan plan se nije mogao osvajati bez predhodno dobijene saglasnosti i pozitivnog mišljenja Ministarstva održivog razvoja i turizma. Kada se uništava jedna cijela privreda regiona i kada je nemoguće usvajati planove koje bi regulisali izgradnju bez predhodne saglasnosti, onda ne može se odbacivati odgovornost da su svi akteri a pogotovo  MORT-a prouzrokovali devastaciju i betonizaciju obalnog područja.

Ministar Radulović je lično bio prisutan na javnoj raspravi održanoj 05. maja u Ulcinju. I ako je stručna služba Sekretarijata za planiranje opštine Ulcinj obrazložila nedostatak odnosno loš koncept ovog zakona, Ministar je u njegovoj maniri „bliskoj i narodnjačkoj“ skoro emotivno pred publiku kazao: „Imam posebnu emotivnu vezu sa Ulcinjom“.  Jedini koji su to vjerovali su njemu bliski i neki od „strateških investitora“ koji su MORT-u zahvalni za legalnu uzurpaciju najvrijednijeg prostora. Kao da ministar ne zna da je „betonizacija i uzurpacija“ najvrijednih predjela „aminovan i potenciran“ baš sa tog mjesta gdje on sada sjedi.

Ovim Zakonom se ukida samoupravljanje Opština, omogućava se pojedinim akterima da organizuju i planiraju najvrijedniji i jedini resurs koja Crna Gora posjeduje. Ovim Zakonom će jedna mala grupa takozvani „Savjet“ odlučivati o razvoju opštine Ulcinj. Ovaj zakon legitimiše razaranje prostora Opštine Ulcinj i njenih najznačajnih i jedinstvenih lokacija kao što su Ulcinjska Solana i Valdanos.

Iz svega ovo gore navedenog, Društvo Dr Maritn Schneider-Jacoby apeluje na sve poslanike Skupštine CG a pogotovo na poslanike rodom iz Ulcinja, da odbrane naš jedinstven prostor i da glasaju protiv predlog zakona o planiranju, koji nije u duhu evropske prakse čiji član Crna Gora teži u buduće da postane. Crna Gora je mali prostor koji ne trpi još više devastacije. Ovaj zakon treba da se vrati na doradi uz poštovanje i maksimalnu implementaciju drugih zakona uz uključenje stručnjaka svih oblasti koji su usko povezani sa prostorom, kao i lokalnih samouprava i njenih građana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za

Krajem naredne sedmice: Open day Hotel Azul Beach Resort Montenegro by Karisma
Krajem naredne sedmice: Open day Hotel Azul Beach Resort Montenegro by Karisma

Hotel Azul Beach Resort Montenegro traži nove kolege u susret ljetnjoj sezoni 2023. Pozivamo sva zainteresovana lica da posjete naš hotel Azul Beach Resort Montenegro na datume 07.04.2023. i 08.04.2023.

Počeo projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže: ULCINJ UŠAO U NOVU FAZU RAZVOJA
Počeo projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže: ULCINJ UŠAO U NOVU FAZU RAZVOJA

Na ulcinjskoj Velikoj skeli, na rtu Đerane, danas je svečano obilježen početak radova na projektu rekonstrukcije i izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Ulcinj. Riječ je o projektu Vlade