Zapadnobalkanski investicioni okvir: PREKO 3O MILIONA EURA ZA PROJEKTE U ULCINJU

Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) odobrio je u utorak Crnoj Gori, na sastanku održanom u Londonu, šest grantova za zaštitu životne sredine i energetiku, ukupne vrijednosti 75 miliona eura, to je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP).

Među njima je, kakio se navodi, i projekat Vodosnabdijevanje i sanitacija u Ulcinju – Faza 1- Komponenta 2: Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) i prateće infrastrukture) s predloženim iznosom granta EU od 30,6 miliona eura.

Cilj projekta je sveobuhvatna rekonstrukcija vodovodne mreže i izgradnja kanalizacione mreže, sa sistemom pumpnih stanica, bunara i odvoda sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u urbanom dijelu opštine Ulcinj. Rezultat projekta biće potpuno poštovanje evropskih standarda u oblasti tretmana otpadnih voda, čime će biti dodatno unaprijeđen kvalitet morske vode u priobalnom dijelu. Ukupna vrijednost projekta je 60,7 miliona eura, od čega EU obezbjeđuje investicioni grant od 30,7 miliona eura, već odobrena bespovratna sredstva EU za pripremu projektne dokumentacije iznose 1 milion eura, Njemačka razvojna banka (KfW) je obezbijedila kredit od 27 miliona eura, a ostatak predstavlja nacionalno kofinansiranje.

Kada je u pitanju 30. poziv za tehničku podršku u pripremi projektne dokumentacije, prethodno je pozitivno ocijenjen projektni predlog „Izgradnja novog 110 kV dalekovoda Virpazar-Briska Gora-Ulcinj sa nastavkom na 110/35 kV Virpazar i 110/35 kV Ulcinj, Crna Gora” u iznosu od 1 milion eura. Odobrenim grantom biće finansirana priprema studije izvodljivosti sa analizom troškova i koristi, kao i studija procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu. Vodeća finansijska institucija je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI
Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI

Albanski premijer Edi Rama danas je (uz ove fotografije) objavio da će uskoro biti završeni radovi na putu od Šenđina (Shëngjin) do Velipoje. Na ovaj način skratiće se povezanost ova dva albanska turistička

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. jula, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU
Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU

Predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokretsa URA i bivši predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari rekao je da će Ulcinj, ove godine, nažalost, imati jednu od najlošijih sezona zadnjih decenija.

Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad
Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad

Nevladino udruženje Lea Bar dobilo je licencu za Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u Baru. U skladu sa  standarima Sklonište je na tajnoj adresi, kapaciteta osam osoba i radi svakodnevno 24 sata.

Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA
Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA

Ulcinjska solana je dugi niz godina imala problema sa zadržavanjem vode. Oštećeni i zapušteni nasipi su vremenom popustili i sa vodom se nije moglo upravljati. Kako se ističe, prošle godine predstavnici