Završen 7. Seanema film festival: URUČENE NAGRADE NAJBOLJIMA

 

Dodjelom nagrade za najbolji kratki film koja je podijeljena između Samira Karahode za ostvarenje Pa vend” (Raseljeni”) i Marije Apčevske za North pole” (Sjeverni pol”), u subotu je završena sedma edicija filmskog festivala Seanema.


Žiri za najbolji kratki film koji su činili producentica Biljana Vušović, glumac Jovan Jelisavčić i rediteljka Marija Zidar, izdvojili su tri naslova
koja su donijela koheziju svih umjetničkih aspekata i izazvala duboka osjećanja i dugu debatu”.

Za film Samira KarahodePa vend” žiri se izjasnio da za samo petnaest minuta kroz majstorski vizuelni storytelling i intimnu priču o imigraciji, autor donosi ujedno i priču koja može biti primijenjena na čitav Balkan ali i šire”, dok za ostvarenje Marije Apčevske North pole” izjasnio se da on veoma suptilno i intimno donosi priču o vršnjačkom i sopstvenom pritisku u najosjetljivijoj dobi odrastanja”.

Specijalna nagrada je dodijeljena kratkom filmu Roka Bičeka Penalty shot”, koji je, prema žiriju, zavrijedio posebno priznanje zbog načina prikazivanja potresnih emocija nasilja i priče o životnim traumama koje se prenose generacijski. 

Na festivalu je u periodu od 13. do 16. Septembra prikazano 18 filmskih ostvarenja u različitim kategorijama: takmičarski i revijalni program, program posvećen crnogorskim mladim autorima i autorkama, poseban program pod nazivom suočavanje s prošlošću”,a održana je i edukativna radionica za studente pod nazivom Festival Ready”.

U okviru revijalnog programa prikazana su tri ostvarenja uz otvorenu diskusiju o njima, koja se tradicionalno događa na Seanema festivalu, dokumentarac Pomirenje” rediteljke Marije Zidar, igrani film Sestre” rediteljke Dine Dume, i Poslije zime” reditelja Ivana Bakrača. Publika je imala mogućnost da prisustvuje i premijeri filma crnogorske autorke Tamare Milošević “Naročita svojstva”, projekciji dva kratka filma na temi suočavanje s prošlošću” — “Zavjet” Mladena Ivanovića i A divided society” Aleksandra Risotskog, kao i dva masterklasa pod nazivom #supportlocalstories (podrži lokalne priče”) sa slovenačkom rediteljkom Marijom Zidar i albanskim rediteljem Erenikom Beqirijem. 

Tokom sedme edicije, održana je i treća po redu radionica novouspostavljene Balkanske mreže kratkog filma (“Balkan Short Film Network”), čiji cilj je nastavak rada na decentralizaciji kulture, osvješćivanju u značaju kratkog filma kao umjetničke forme, osnaživanju i prezentovanju mladih talenata iz regiona. Na trećoj radionici Festival Ready” učesnici iz regiona su radili sa mentorima iz Crne Gore, Dušanom Kasalicom i Danijelom Radulović, na razvijanju strategija za festivale i načina na koji će predstaviti svoje projekte nakon završene produkcije. Pobjedniku treće radionice, studentskom filmu Skok na glavu”, reditelja Nikole Romčevića i producentkinje Milice Milinković, poklonjen je vaučer od strane kreativne agencije DAA Montenegro sa ciljem profesionalnog finalizovanja vizuelne komunikacije projekta. Balkansku mrežu kratkog filma koja je osnovana u maju ove godine od strane Bašta festa, Drim Short Film Festa i Seanema film festivala podržao je Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund).

Sedma edicija Seanema festivala je održana u Centru za kulturu u Ulcinju, a podržana je od strane Filmskog centra Crne Gore, Opštine Ulcinj, Centra za kulturu i Turističke organizacije, kao i komercijalnog partnera festivala DAA Montenegro. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna

Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA
Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Miroslavu Baletiću (50) iz Podgorice u petak je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, potvrđeno je Pobjedi nezvanično.

Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA
Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA

Još samo 3 dana 499 euro Uzimaš sve unutrar sobe.   +382 69 154180 Hotel Mediteran – Ulcinj