Živi interkulturalizam: CRKVE SA DVA OLTARA

Jedno od još uvijek živih svjedočanstava interkulturalizma, zajedništva i vjerske tolerancije na ovim prostorima su crkve sa dva oltara – pravoslavnim i katoličkim.

To je jedna od karakteristika Crnogorskog primorja, prostora gdje nikada nijesu postojale stroge vjerske linije razdvajanja i gdje nikada nije bilo vjerskog fanatizma kod nijedne konfesije.

Prije tri vijeka dvooltarnih crkava je bilo čak 17 na Crnogorskom primorju. Danas postoje dvije, crkva Sv. Tekle (sv. Ćekle) u i crkva sv. Petke, u Sutomoru, kod Bara.

Crkva sv. Tekle datira iz 14. stoljeća, a pripada tipu jednobrodnih grobljanskih objekata od pritesanog kamena. Pored ikonostasa i pravoslavne časne trpeze, u crkvi se u zapadnom traveju, prislonjen uz južni zid, nalazi i katolički oltar.                                                                                                                                    

To je definitivno najznačajnija dvooltarna crkva ne samo u Crnoj Gori nego na Balkanu, pa i šire, u kojoj izvanredno funkcioniše suživot dvije hrišćanske konfesije. Zanimljivo je da su je zajednički obnovili prije nešto više od 15 godina. Pet članova ‘Odbora za obnovu’ bili su pravoslavci, pet katolici. Konsultovali su i jednu i drugu Crkvu i zajednički obnovili i bogomolju i sve oko nje (prilaz, groblje). Ta crkva je pravi primjer kako može da se funkcioniše, ako se to zaista hoće”, kaže poznati barski publicista i novinar Željko Milović.

Redovni izvještaji barskih nadbiskupa sa kanoničnih vizitacija puni su primjera hrišćanskog suživota u praksi na ovom području. Tako arhibiskup Lazar Vladanji 1750. godine navodi da katolici posjećuju liturgije pravoslavnih, te se s njima i pričešćuju, pravoslavni slušaju katoličke mise, žene se i udaju međusobno, a litije i procesije su im zajedničke. Vladanji dalje ističe da se dešava da, kad umre pravoslavac, zovu katoličkog svještenika, i obrnuto.

U Baru su, inače, katolički i pravoslavni vjernici na svoju inicijativu gradili crkve sa dva oltara ili sa jednim zajedničkim, dok su u Boki Kotorskoj dva oltara postavljana na predlog vlasti.

Dvooltarne crkve su, dakle, jedna od važnijih karakteristika Crnogorskog primorja i govore o visokom stepenu vjerske tolerancije i stabilnim međukonfesionalnim odnosima. One su najbolji proizvod prožimanja velikih religija na ovom malom prostoru koji je istorijski uvijek bio na razmeđi katoličanstva i pravoslavlja.

Prema riječima istoričara Ivana Jovovića, narodni ekumenizam na ovom prostoru ima svoje ishodište u krvnim vezama, kumstvima, pobratimstvima i dobrosusjedstvu, a važnu ulogu u svemu tome imao je i domicilni kler.

(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije interkulturalizma u Ulcinju i Baru, koji finansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM), iz Fonda za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove MJUDDM.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

EPCG: NOVA, POVOLJNIJA POLITIKA POPUSTA ZA DOMAĆINSTVA
EPCG: NOVA, POVOLJNIJA POLITIKA POPUSTA ZA DOMAĆINSTVA

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) je, na 45. vanrednoj sjednici, održanoj u Nikšiću, 6. jula 2022. godine, donio Odluku o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnih kupaca

Klađenje bez depozita je omogućeno!
Klađenje bez depozita je omogućeno!

Sportska kladionica Meridian: Kladi se bezuplate depozita i ostvari moćne dobitke!   Klađenje bez uplate depozita je omogućeno! Ako razmišljate kako da se zabavite u slobodno vrijeme, mi imamo savjet

Večeras u Starom gradu: PROMOCIJA ZAŠTIĆENIH PODRUČJA
Večeras u Starom gradu: PROMOCIJA ZAŠTIĆENIH PODRUČJA

Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i zaštićenih

Islamska zajednica: U SUBOTU PRVI DAN KURBANSKOG BAJRAMA
Islamska zajednica: U SUBOTU PRVI DAN KURBANSKOG BAJRAMA

U subotu, 9. jula, je prvi dan Kurbanskog, odnosno hadži Bajrama, saopšteno je iz Islamske zajednice. Dan ranije, u petak, je Dan Arefata, po islamskom vjerovanju, jedan od najodabranijih dana u godini,

CEDIS: U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u četvrtak, 7. jula,bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 11:00 do 13:30 sati: dio naselja Donji Štoj