Živi interkulturalizam: CRKVE SA DVA OLTARA

Jedno od još uvijek živih svjedočanstava interkulturalizma, zajedništva i vjerske tolerancije na ovim prostorima su crkve sa dva oltara – pravoslavnim i katoličkim.

To je jedna od karakteristika Crnogorskog primorja, prostora gdje nikada nijesu postojale stroge vjerske linije razdvajanja i gdje nikada nije bilo vjerskog fanatizma kod nijedne konfesije.

Prije tri vijeka dvooltarnih crkava je bilo čak 17 na Crnogorskom primorju. Danas postoje dvije, crkva Sv. Tekle (sv. Ćekle) u i crkva sv. Petke, u Sutomoru, kod Bara.

Crkva sv. Tekle datira iz 14. stoljeća, a pripada tipu jednobrodnih grobljanskih objekata od pritesanog kamena. Pored ikonostasa i pravoslavne časne trpeze, u crkvi se u zapadnom traveju, prislonjen uz južni zid, nalazi i katolički oltar.                                                                                                                                    

To je definitivno najznačajnija dvooltarna crkva ne samo u Crnoj Gori nego na Balkanu, pa i šire, u kojoj izvanredno funkcioniše suživot dvije hrišćanske konfesije. Zanimljivo je da su je zajednički obnovili prije nešto više od 15 godina. Pet članova ‘Odbora za obnovu’ bili su pravoslavci, pet katolici. Konsultovali su i jednu i drugu Crkvu i zajednički obnovili i bogomolju i sve oko nje (prilaz, groblje). Ta crkva je pravi primjer kako može da se funkcioniše, ako se to zaista hoće”, kaže poznati barski publicista i novinar Željko Milović.

Redovni izvještaji barskih nadbiskupa sa kanoničnih vizitacija puni su primjera hrišćanskog suživota u praksi na ovom području. Tako arhibiskup Lazar Vladanji 1750. godine navodi da katolici posjećuju liturgije pravoslavnih, te se s njima i pričešćuju, pravoslavni slušaju katoličke mise, žene se i udaju međusobno, a litije i procesije su im zajedničke. Vladanji dalje ističe da se dešava da, kad umre pravoslavac, zovu katoličkog svještenika, i obrnuto.

U Baru su, inače, katolički i pravoslavni vjernici na svoju inicijativu gradili crkve sa dva oltara ili sa jednim zajedničkim, dok su u Boki Kotorskoj dva oltara postavljana na predlog vlasti.

Dvooltarne crkve su, dakle, jedna od važnijih karakteristika Crnogorskog primorja i govore o visokom stepenu vjerske tolerancije i stabilnim međukonfesionalnim odnosima. One su najbolji proizvod prožimanja velikih religija na ovom malom prostoru koji je istorijski uvijek bio na razmeđi katoličanstva i pravoslavlja.

Prema riječima istoričara Ivana Jovovića, narodni ekumenizam na ovom prostoru ima svoje ishodište u krvnim vezama, kumstvima, pobratimstvima i dobrosusjedstvu, a važnu ulogu u svemu tome imao je i domicilni kler.

(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije interkulturalizma u Ulcinju i Baru, koji finansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM), iz Fonda za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove MJUDDM.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Savjet za privatizaciju: POŠTUJEMO ODLUKU SUDA, DONIJEĆE SE NOVA ODLUKA ZA SOLANU
Savjet za privatizaciju: POŠTUJEMO ODLUKU SUDA, DONIJEĆE SE NOVA ODLUKA ZA SOLANU

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore, kojim je predsjedavao premijer Dritan Abazović, je saopštio da se upoznao sa presudom Upravnog suda kojom je poništeno mišljenje Savjeta, po

Gran pri Montenegro: KARATISTI ULCINJA OSVOJILI DRUGO MJESTO
Gran pri Montenegro: KARATISTI ULCINJA OSVOJILI DRUGO MJESTO

Karatisti “Ulcinja” osvojili su drugo mjesto u generalnom plasmanu Internacionalnog karate turnira Gran pri Montenegro u Igalu. Oni su, na ovom turniru na kojem su pobijedili karatisti Bara, osvojili 14

NVO Green Home: Potrebna veća podrška države u proizvodnji hrane
NVO Green Home: Potrebna veća podrška države u proizvodnji hrane

I pored dobrih potencijala za proizvodnju hrane potrebna su značajna finansijska ulaganja, edukacija i razvijanje svijesti proizvođača i okretanje ka cirkularnoj ekonomiji. NVO Green Home je u srijedu

Nastavljaju se igre oko Solane: KORAK NAPRIJED, PA KORAK UNAZAD
Nastavljaju se igre oko Solane: KORAK NAPRIJED, PA KORAK UNAZAD

Kada se činilo da su otklonjene sve prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore.   Upravni sud

Ministar Gjeka u posjeti SAD: PONOSNI NA NAŠU DIJASPORU
Ministar Gjeka u posjeti SAD: PONOSNI NA NAŠU DIJASPORU

Pored unaprijeđenja zakonodavnog i institucionalnog okvira zaštite ljudskih prava, Crna Gora radi na promociji očuvanja, razvoja, te podsticanju duha međukulturalnog dijaloga, poručio je ministar ljudskih