Zuvdija Hodzic: STAROSTAVNICA ILI KNJIGA O KARAMANAGAMA

libri f 18Muslimanski mezari su nalik jedni drugima – obični, jednostavni, s urezanom rozetom ili polumjesecom, imenima, godinom rođenja rahmetlije, rijetko s natpisom. Tekst je, uglavnom, isti, u duhu islamske filozofije :,,Juče sam bio što i ti, sjutra ćeš biti što i ja’’ ili ,,Mi ćemo proći, ćuprija će ostati’’… svjedočeći o prolaznosti svakog insana ali i o životu koji se neprestano obnavlja i traje.
Na nadgrobnoj ploči Ibrahima Karamanage, u Ulcinju, nalazi se kratak, neobičan i jednostavan natpis koji je, zapravo, originalna metafora bogatog značenja i poruke.
,,Voljeni zavičaju
I sada se
Vraćam zauvijek’’
Da piše ,,Sada se vraćam zauvijek’’, sigurno ne bi skrenuo a kamoli zadržao moju pažnju. Učinilo je to slovo I, koje je natpisu dalo dublji smisao: ,,I sada se vraćam’’, dakle, dolazio sam ti, nijesam te zaboravio, na javi ili u snu, svejedno. Kakva simbolika, kako lijepo iskazana poruka! Kakva snaga jednog slova da otkrije i iskaže jačinu i iskrenost emocija, ljubavi, želje i čežnje.
Možda nesvjesno, mada u to ne vjerujem, Gani Karamanaga je ovaj epitaf uzeo za moto svojoj knjizi ,,Korijeni – od džamije Olova do Starog grada’’, porodičnoj hronici ulcinjskih Karamanaga – od prvog pomena o njihovom porijeklu i životu u mahali Ajasem u Skadru, preko dvovjekovnog bivstvovanja u Ulcinju, odakle su, nošeni vjetrovima sudbine, najviše morskim putevima, stizali u razne krajeve svijeta ali se i vraćali u zavičaj. Baš kao i spomenuti Ibrahim koji se poslije 27 godinaživljenja u dalekoj Australiji, zauvijek smirio u rodnom gradu. Is punjavajući njegovu želju i amanet da mu mezar s natpisom bude u Ulcinju, dr Gani je ispunio preuzetu obavezu.
Godinama strpljivo i uporno, sa strašću istraživača prikupljajući istorijsku građu o ulcinjskim Karamanagama, dr Gani je to činio s razumljivom ljubavlju prema svome i svojima, sa željom da saznanja o njima sačuva za potomke. Pri tome nije podlegao glorifikaciji i retuširanom ,,portretisanju’’ njihovog mjesta i uloge, već je svemu pristupio s mjerom, realno, svako kazivanje potkrepljujući dokumentom, provjerenom činjenicom i vjerodostojnošću. Pred našim očima razgranava se ,,zeleno stablo života ’’ porodice Karamanaga, visoko i jako koliko i njegovi korijeni. Promiču trgovci, pomorci, maslinari, dućandžije, putnici i saputnici, poznati kapetani i ,,mali od palube’’ , vjeroučitelji i učenici, očevi i sinovi, preci i potomci, žene, supruge, snahe i odive, pojedinačne i kolektivne sudbine. Nižu se događaji – svadbe, mobe, običaji, okupljanja, kupovina zemlje, obnova i gradnja kuća, upoznajemo se sa odnosima u porodici ali i šire – međuljudskim, međukomšijskim i međugradskim, sa danima mira ili rata, istorijskim događajima i ljudima u njima. I obilje dokumenata – tapija na starosmanskom, ličnih karata, pomorskih knjižica, fotografijea istaknutih članova familije, studenata, đaka, sportista, ljekara, jedrenjaka i brodova… Ređaju se imena Karamanaga, ponosnih što im je prezime ostalo nepromijenjeno… Tajanstvena majčina skrinja i dragocjeni predmeti u njoj, knjige, reportaže o zaslužnim i uglednim Karamanagama, o kapetanu Hasanu- Canu, ocu četvorice sinova i njegovoj, ispunjenoj ispunjenoj želji da mu nijedan ne bude pomorac… Karamanage po svijetu, na jedrenjacima skrhanih katarki, u nesigurnim arapskim, afričkim i inim lukama, u borbi s podivljalim morem i morskim haramijama… Grobovi Karamanaga u Kataniji i – groblje u Ulcinju… Tragovi u kamenu i saga, trajnija od kamena, život koji se neprekidno obnavlja i nastavlja kao vječito zelena i izmlađena loza ulcinjskih Karamanaga.
Svjedoči o tome i starostavnica – knjiga ,,Korijeni – od džamije Olova do Starog Grada’’ koja, zahvaljujući dr Ganiju, njegovim Karamanagama predstavlja duhovno blago, ali je, zanimljiva i značajna i za druge – kao dragocjena građa o zemanu i ljudima, podsticajna za slična istraživanja i poduhvate. (Recencija knjige „Korijeni“)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu

Časopis „Komun@“: U PONEDJELJAK CANKI SPECIJALNA PLAKETA
Časopis „Komun@“: U PONEDJELJAK CANKI SPECIJALNA PLAKETA

U ponedjeljak, 27. juna 2022. godine u Podgorici će biti obavljena ceremonija dodjele nagrada časopisa KOMUN@. Žiri je odlučio da godišnja nagrada pripadne novinaru Rajku Ceroviću, a specijalne plakete

JUNSKA RUNDA SPEKTAKLA BRZI VIKEND KEŠ: Poklon fond 1.500 eura!
JUNSKA RUNDA SPEKTAKLA BRZI VIKEND KEŠ: Poklon fond 1.500 eura!

Meridian predstavlja najbolju vikend promociju tokom juna! Zabavi se uz odabrane igre provajdera iSoftBet i pokupi keš poklone! Ne postoji bolja zabava subotom i nedeljom od one koja vas čeka u Meridianu!

Istraga o smrti policajca Elezovića: TUŽILAŠTVO NIKOG NEĆE OPTUŽITI
Istraga o smrti policajca Elezovića: TUŽILAŠTVO NIKOG NEĆE OPTUŽITI

Nakon prikupljenih dokaza i podataka Više državno tužilaštvo VDT u Podgorici utvrdilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koje osobe povodom smrti policijskog službenika Rudolfa

Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA
Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari gostujući u emisiji “Link”, kazao je da taj grad ima hronične finansijske probleme, ali da će učiniti sve da povećaju naplatu taksi i naknada i u