NVO NOVI HORIZONT: U ULCINJU ODRŽANA RADIONICA O INOVATIVNIM OBLICIMA TURIZMA

U okviru projekta „Od fiktivnih do stvarnih hotelskih ideja za inovativne oblike turizma“ podržanog u sklopu programa Interreg IPA South Adriatic 2021/2027 juče je u Ulcinju održana radionica pod nazivom ”Workation – inovativni model turizma”.

Na radionici su govorili predstavnici Nacionalne Turističke Organizacije Crne Gore, predstavnici Opštine Ulcinj, Univerziteta u Skadru, profesori iz Univerziteta Salento iz Italije, zatim predstavnici turističkih kompanija, poslovnih asocijacija, javnih institucija i turističkih agencija iz Albanije i Crne Gore.

Novi oblici održivih turističkih trendova, eko turizam, turizam doživljaja, transformativni turizam, slow travel (spori turizam), kulturni turizam, “Bleisure” turizam koji predstavlja spoj biznisa i slobodnog vremena, su bile neke od uvodnih tema na ovoj radionici.

Definisanje i razumijevanje novog oblika u turizmu pod nazivom „workation“ ili “rad sa turističke destinacije” bio jeglavni cilj radionice. Angažovani eksperti i panelisti na ovom skupu su detaljno obrazložili ključne aspekte ovog koncepta, najčešće tipove ovog modela u turizmu, benefite koje „workation“ donosi za zaposlene, za same kompanije ali i za turističke destinacije u kojima ovi „digitalni“ radnici i posjetioci borave.

Tokom radionice prikazani su i brojni primjeri iz različitih evropskih i svijetskih destinacijama u kojima je „workation“ turizam postao popularan nakon pandemije Covid-19 i koji u ovoj oblasti služe kao modeli dobre prakse.

Ovaj projekat, koji realizuju Univerzitet Salento iz italije, zatim Nacionalna agencija za razvoj preduzeća i unutrašnjih investicija- SviluppoItalia Molise, “People in Focus” (Albanija) i NVO Novi Horizont (Crna Gora), ima za cilj poboljšanje sposobnosti razvoja inovativnog oblika turizma u prekograničnom području poznatog kao ”workation” kojeg karakterišu značajni ekonomski i društveni efekti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića. Donošenje Deklaracije obilježilo je nastavak

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na svog kolegu Aleksandra Simonovića. Ovaj advokat

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi ministar ljudskih i manjinskih