“Radionica pašte”: Kupovinom domaćih proizvoda osnažujemo jedni druge

Kupovinom domaćih proizvoda osnažujemo lokalnu zajednicu i državu, ali i jedni druge jer kreiramo prilike za pokretanje biznisa i otvaramo vrata za nove poslovne inicijative, kazao je izvršni direktor Radionice pašte Danilo Mihailović, gostujući u podkastu koji je Privredna komora Crne Gore kreirala, kao dio kampanje ,,Snaga je u svima nama”.

“Ja pravim crnogorski proizvod, ali sirovinu uvozim. Sa svog aspketa, želim da ojačam dobavljače, pa se možda neko odluči da uzgaja pšenicu i proizvodi brašno koje je potrebno meni ili drugim radionicama kora, kolača i slično. Možda u nekom narednom periodu budemo mogli da proizvedemo tehnologiju, pa uvoz svedemo na minimum i budemo u mogućnosti da proizvodimo apsolutno domaće crnogorske proizvode”, rekao je Mihailović.

Od nekoga ko je sanjao da bude košarkaš, preko konobara do diplomiranog marketera, Mihailović je svoj poslovni put ipak trasirao u potpuno drugom smjeru – danas je vlasnik uspješnog biznisa – proizvodi domaću crnogorsku paštu, koju boji na prirodan način.

“Počeo sam od nule, kao vlasnik firme nijesam znao ni kako izgleda faktura, ali sam učio. Mislim da nije novac prepreka, već naš potencijal i naša želja da trajemo, da je to glavno. Za uspjeh u poslu mnogo je važno znanje i stičete ga sve vrijeme. To je najveći kapital jer bez novca možete da ostanete, ali ne i bez znanja koje ste stekli”, rekao je Mihailović.

Od početka je imao podršku najuže porodice, koliko god je bilo neobično da “sin prvjenac stavi kecelju i uzme oklagiju”. Put do savršene pašte trajala je skoro godinu i po dana.

Na tržište je izašao tek kada su stručnjaci ocijenili da je proizvod spreman za taj korak. Danas pašta sama sebe prodaje šireći broj korisnika preko preporuka, što mu je bio i cilj, jer smatra da nije dobar prodavac.

Mihailović je ocijenio da je uspjeh postigao zato što se opredijelio da rizikuje, nije tražio sigurnost, posvećuje se 24 sata biznisu i nudi tržištu premium najkvalitetnije proizvode, od kojih ne želi da odstupi.

“Imao sam dosta situacija kada neko kaže da mu izaberem proizvod kao za neku važnu ličnost, a da sam ja po tom pitanju potpuno bezbrižan, jer mi je ista pašta i za najvažnijeg i za možda najmanje važnog nekog čovjeka”, rekao je Mihailović.

Za pokretanje biznis nije presudan novac, već istrajnost pojedinca. Ipak, za mlade ima i savjet i kaže da poslovi u ugostiteljstvu, pa makar i sezonski, mogu biti dobar start – jer možete da uštedite za početni kapital za svoj biznis, ali i da dosta toga naučite kroz kontakte sa kolegama i drugim ljudima koje srijećete kroz posao.

“Mislim da je dobro da prije pokretanja sopstvenog biznisa, steknete iskustvo u nekoj većoj kompaniji da biste naučili kako funkcioniše sistem”, kazao je Mihailović i istakao značaj koji je za njega imao rad u jednoj velikoj multinacionalnoj kompaniji koja posluje u Ulcinju.

Osvrnuo se i na podršku lokalne i državne uprave privrednicima. Za sebe je kaže nije dobio, osim jednom od Glavnog grada koji ga je sa 2.000 eura podržao kao kreativnog proizvođača.

Mihailović smatra da je potrebno više razumijevanja administracije za situaciju na terenu, kao i da krute zakone treba prilagođavati onome sa čime se privrednici suočavaju u svom svakodnevnom poslovanju.

Na greškama kaže treba učiti, biti istrajan u onome što želite i radite, prilagođavati se zahtjevima tržišta ali ne praviti kompromise sa kvalitetom proizvoda: “To je nešto što omogućava trajanje brenda”.

Teško je, kaže, izračunati koliko košta odricanje za privatni biznis.

“Moja najveća investicija u moj posao je vrijeme, energija, posvećenost, odricanje od svega onoga što se moglo uraditi za to vrijeme”, kaže Mihailović.

Na pitanje o rizicima, kaže da oni uvijek postoje u biznisu i da su podsticaj, te da prepreka koje savladavate treba učiti.

Cio podkast možete pogledati na YouTube kanalu Privredne komore Crne Gore https://www.youtube.com/watch?v=DYOZZL57i4I .

Izvršni direktor Radionice pašte bio je gost drugog od ukupno 12 podkasta Privredne komore, koji će se emitovati do kraja godine, svakog petka u 21:30 na drugom program RTCG i Youtube kanalu PKCG. U razgovorima se istražuju ključne teme vezane za biznis okruženje kroz prizmu mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, direktno iz perspektive vlasnika/ca tih kompanija.

Kroz kampanju “Snaga je u svima nama”, PKCG želi da podigne svijest o važnosti crnogorske biznis zajednice, kroz pružanje podrške postojećimpreduzetnicima i motivišući buduće liderke i lidere da se odvaže na preduzetničke korake.

 

One Response

  1. MAlo ste ga preuvelicali ali ok
    Jer nema starta bez 10000 e
    Minimum
    Jer ako kazete da ste poceli od nule i da ste dobili samo 2000 e i danas radite tako to je ne opisivo
    Svakako srecno od srca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u srijedu i četvrtak, 6. i 7. decembra, bez struje biti sljedeća naselja: – u terminu od 07:30 do 15 sati: dio naselja

Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA
Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA

Da je Ulcinj od najranijih vremena poznat diljem svijeta svjedoči činjenica da se nalazi na čuvenoj geografskoj karti Klaudija Ptolomeja, istoričara, geografa i bibliotekara Aleksandrijske biblioteke.

„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU
„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz tehničku podršku Kulturnog centra Bar, u okviru manifestacije „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti“, u barskom Domu

Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU
Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU

Zapošljavamo radnika ili radnicu za rad u novootvorenom muškom butiku u Ulcinju. odlični uslovi za rad stimulativni bonusi u skladu sa učinkom Ulcinj, Bulevar Ulcinj CV i prijave za posao slati na: ernad_mn@yahoo.com

Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI
Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI

Nakon posljednjeg meča u prvom dijelu prvenstva, odigranog u ponedjeljak u Kotoru između “Bokelja” i “Grblja” (1:1), sve je definitivno jasno: “Otrant Olympik” je jesenji prvak